Pomozite žrtvama poplava – potrepštinama i donacijama

Spasavanje-poplave-HGSS625Hrvatski Crveni križ pokrenuo je apel za prikupljanje pomoći stanovnicima koji žive na područjima pogođenima poplavama u Republici Hrvatskoj. Donacije se mogu uputiti: uplatama na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 08 (primjer internet uplate i opće uplatnice); pozivom na donatorski telefon broj 060 90 11 (6,25 kn, PDV uključen); on-line donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa. Prilikom uplate iz inozemstva potrebno je koristiti SWIFT: PBZGHR2X.

Križevački Crveni križ svakodnevno prikuplja namirnice

U svezi donacija hrane (isključivo trajnih namirnica) i vode, mole se građani kontinentalne Hrvatske da svoje donacije donesu u svoja općinska ili gradska društva Hrvatskog Crvenog križa. Gradsko društvo Crvenog križa Križevci prikupljat će potrepštine svakodnevno od 7 do 20 sati, a nalazi se na adresi Franje Račkoga 22, iza Vatrogasnog doma. Kontakt telefon je 048/711-700, telefaks 048/617-898, a elektronička pošta hck-krizevci@kc.t-com.hr.

Građani koji ne mogu stupiti u kontakt s članovima obitelji i prijateljima na poplavljenim područjima mogu kontaktirati Službu traženja Hrvatskog Crvenog križa na broj telefona 01/4655-814 ili 01/4655-813.

Poplave_donacije_IMG_20140518_200649I građani se humanitarno organiziraju

Prema informacijama pristiglim u redakciju portala, naša sugrađanka Jelena Mašek s prijateljima i poznanicima cijeli vikend prikuplja pomoć u hrani i odjeći za žrtve poplava, koju će u ponedjeljak 19. svibnja od 16:30 sati kombijima uputiti za Zagreb, odakle dio prikupljenih stvari ide za Slavoniju, a dio za Bosnu i Hercegovinu. Građani mogu donijeti potrepštine namijenjene stanovnicima područja pogođenih poplavama u Istarsku 24, stan u prizemlju lijevo, a za više informacija kontaktirati Jelenu Mašek na broj mobitela 091/3629-328.

Organizirano prikupljanje pomoći i na Kalniku

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kalnik i Kulturno umjetničko društvo Kalnik organiziraju prikupljanje pomoći za poplavljena područja u Hrvatskoj, svakodnevno od ponedjeljka 19. do petka 23. svibnja u vremenu od 20 do 21 sat, u prostorijama Vatrogasnog spremišta DVD-a Kalnik na Trgu Stjepana Radića 5 u Kalniku.

Kamioni ministarstva idu prema Slavoniji

Ministarstvo socijalne politike i mladih pozvalo je hrvatske građane da pomognu poplavama ugroženom stanovništvu Slavonije, koji su evakuirani iz svojih domova, a pomoć u odjeći, hrani, dekama, i drugome mogu donijeti u sjedište Ministarstva, u Savsku cestu 66, u Zagrebu, gdje volonteri rade danonoćno. Dostavljenu pomoć djelatnici ministarstva će, kako pristiže, voziti do potrebitih građana na poplavama ugroženim područjima.

U ministarstvu je također oformljen call centar na kojem građani mogu dobiti sve informacije vezane za donacije i pomoć poplavama unesrećenim sugrađanima. Na brojeve 099/380-6408 i 099/380-6407 se mogu javiti svi koji su spremni prihvatiti unesrećene osobe i ustupiti im vlastiti prostor na korištenje. Na brojevima 01/555-7083 i 099/3806-402 građani mogu dobiti sve ostale informacije vezane za prikupljanje donacija.

Poplave_donacije_IMG_20140518_200837Što je najpotrebnije – popis roba i namirnica

Hrana i voda: flaširana voda, konzervirana hrana (povrće, voće, grah, perad, tjestenine, juhe, sok), mlijeko (u prahu, konzervirano ili u tetrapaku), visoka energetska hrana (sušeno meso i voće…), žitarice i grickalice, začini (šećer, sol, papar, instant-kava, čaj u vrećicama, kakao), slatkiši (čokoladice), stvari za bebe (hrana za bebe, pelene za jednokratnu upotrebu, vlažne maramice), hrana za starije ili osobe s posebnim potrebama (dijabetičari).

Lijekovi, sredstva za higijenu, alat: prva pomoć sa zavojima, gaze, antiseptik, tablete protiv bolova, pincete, škarice, toaletni papir, sapun za ruke, pasta za zube, sredstva za žensku higijenu (ulošci), kućanski pribor i oprema, klor (izbjeljivač), baterije i svjetiljke, svijeće i uljne svjetiljke, šibice, benzin, propan, ugljen, alat, konopci (za spašavanje, vuču, vezivanje), lopate, čekići i čavli, radne rukavice, izolir-trake.

Pribor za čišćenje (metle, sprej za dezinfekciju, maske za prašinu, krpe, gumene rukavice, četke za ribanje, spužve, vreće za smeće) te pribor za jelo i jednokratni pribor za jelo, papirnati ubrusi i ručni otvarači za konzerve.

Vezano

Komentari su zatvoreni.