Stigla obavezna literatura za zaljubljenike u nogomet

Stručno-znanstveni odjel: VJEČNI DERBI / Bože Ujević; [predgovor Kristijan Krkač]. – Zagreb: Pis shop, 2022. Vječni derbiji između dvojice tradicionalnih rivala – splitskog Hajduka i zagrebačkog Dinama započeli su u ljeto 1945. godine na Starom placu iza ondašnje Plinare, prostoru što ga stari Splićani nazivaše „Kraljevom njivom“. Od tada, s obzirom na dugogodišnje rivalstvo Dinama i Hajduka, oni jesu u vječnom derbiju. Knjiga „Vječni derbi“, plod višegodišnjeg znanstveno-istraživačkog rada povjesničara Bože Ujevića, na preko 480 bogato ilustriranih stranica, prikazuje međusobne susrete derbije Dinama i Hajduka u razdoblju od 1945. do 1991. Uključene su prvenstvene i Kup utakmice, donosi podatke o svim susretima, novinske ilustracije, izvješća, komentare i statistike. Samim time ova knjiga je i kronologija i veliki prilog povijesti sporta i nogometa u Hrvatskoj – bit će nezaobilazno štivo sadašnjih i budućih generacija zaljubljenika u nogomet koji se žele informirati o povijesnim činjenicama ovih nogometnih rivala, ali i klubova koji su prenosili i pronose sportski duh. Derbi je utakmica za pamćenje, rivali u derbijima mogu osvajati natjecanja, ali to baš i nije uvjerljivo ako su izgubili utakmicu derbija. Derbi pobjedniku pruža legitimitet nadmoćnog pa makar izgubio cijelo natjecanje. Tolika je težina derbija.

Beletristika: SMRT SRETNOG ČOVJEKA / Giorgio Fontana; prevela s talijanskoga Ira Martinović – Zagreb: Hena com, 2016.
Roman Smrt sretnog čovjeka tematizira borbu pojedinca i sustava i bavi se tzv. Olovnim godinama, vremenom političkih previranja i turbulencija u Italiji, vremenom političkog terorizma, straha i nesigurnosti. Glavni protagonist je Giacomo Colnaghi, 35-godišnji istražni sudac na čelu ekipe boraca protiv terorizma. To je čovjek opsesivno posvećen borbi protiv kriminala, ali koji se ne ograničava samo na otkrivanje, privođenje i kažnjavanje počinitelja, već ga zanima i motivacija kriminalaca, u ovome slučaju političkih terorista. Giorgio Fontana u romanu sučeljava ljude s različitih strana zakona, te s istom mjerom uvjerljivosti oslikava čovjeka u službi pravde i zakona i ljude koji terorističkim postupcima nastoje ostvariti politički motivirane ciljeve. Kombinirajući više fabularnih linija autor donosi prikaz istrage ubojstva jednoga demokršćanskog političara, životnu svakodnevicu suca koji provodi istragu a zbog koje trpi njegov obiteljski život, te životnu priču njegova oca, idealista koji je poginuo u Drugom svjetskom ratu boreći se protiv talijanskih fašista. Sučelivši talijansku bližu i dalju prošlost Giorgio Fontana ukazuje na traume koje su u tamošnjem društvu prisutne i danas i ispisuje važan roman posvećen odnosu pravde, istine i zakona – pojmova koji, nažalost, nerijetko nisu kompatibilni.

Dječji odjel: DAR MRAČNOJ RUPI: PET KRALJEVSTAVA / Kieran Larwood; ilustrirao David Wyatt ; preveo s engleskoga Mate Maras. – – Zagreb: Znanje, 2023.
Nastavak uzbudljivih pustolovina Podkina Jednouhog.
Zečinjak Trnjak još spava kada putujući bard izlazi na prstima iz svoje sobe, dok mu san o vranama još tako odjekuje u glavi da se trza zbog zamišljenog struganja željeznih krila… Stari bard koji sada ima novog učenika, živahnog i radoznalog zečića Tihomira, na svojem novom putovanju nastavlja pripovijedati legendu o hrabrosti Podkina Jednouhog. Podkin Jednouhi i zečevi koje je spasio u žestokoj bitci protiv Gvozdenih sakrili su se u napuštenoj tajanstvenoj Mračnoj Rupi. No strahu nije kraj! Najhrabriji među njima odlaze stoga u potragu za čarobnim čekićem kojim će uz pomoć Zvjezdane Kandže i Mjesečeva Ognja zauvijek pobijediti neprijatelja.


Stripovi: CONTRAPASO: TUĐA DJECA / scenarij Teresa Valero; [prijevod Nikola Pezić]. – Zagreb: Naklada Fibra, 2022.
Madrid, 1956. Léon Lenoir, sin komunista koji je poginuo u Španjolskom građanskom ratu, i Emilio Sanz, pristaša Falange, za crnu kroniku novina “La Capital” istražuju zločine koji se kose s idiličnom slikom zemlje koju diktator nastoji dati. Njihova smiona težnja za otkrivanjem istine nakon jednog navodnog samoubojstva odvest će ih do sukoba s represivnim organima diktature i razotkrivanja mračne spletke u koju su uključeni neki od najprestižnijih režimskih liječnika. Contrapaso Terese Valero nudi nam maestralan društveni triler koji prokazuje laži frankizma, sustava koji je u svakom času spreman svojim ticalima zadaviti bilo kakvu oporbu.

Vezano

Komentari su zatvoreni.