Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1174

Na početku emisije slušamo završetak diskusije nakon predavanja dr. sc. Martine Bradić, Križevčanke s njujorškom adresom i radnim mjestom na tamošnjem sveučilištu, koja je 1. rujna održala predavanje u Križevcima, u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Koprivničko-križevačke županije, na temu Doba evolucijske genomike.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su knjiga o Europi između 1914. i 1949. Iana Kershawa, roman Trebao si otići Daniela Kehlmanna, te Knjiga o moru Mortena A. Stroksnesa. Pozvat ćemo slušatelje da se učlane u Klub čitatelja Gradske knjižnice.

U Vijestima Krugova saznajemo kako se razvija projekt Europske prijestolnice kulture 2020. Čut ćemo da je u Berlinu otvoren najveći svjetski muzej posvećen uličnoj umjetnosti, da Banksy ima nove “radove” u Londonu, da će se 6. listopada otvoriti izložba Umjetnost i Kina nakon 1989. u njujorškom Muzeju Guggenheim. Pozvat ćemo slušatelje na izložbu slikara Ive Friščića u Likovnoj galeriji u Križevcima u četvrtak, 5. listopada navečer.

Na današnji datum rođen je Sergej Jesenjin, ustanovljen je Dan nezavisnosti, otvorena je zgrada današnjeg HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, uveden naziv države Jugoslavija, ponovno se ujedinila Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo testiralo je nuklearno oružje i tako je postalo treća nuklearna sila. Umrli su sveti Franjo Asiški i Jean-Baptiste Denys.

U Svemirskom kutku spominjemo neke događaje s područja astronomije i astronautike na datum 3. listopada, obilježavamo Međunarodni tjedan svemira, 60 godina prvog satelita u orbiti, te najavljujemo 333. znanstveni simpozij Međunarodne astronomske unije u Dubrovniku. Ovih dana prolaze dva asteroida pored Zemlje, saznali smo imena ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za fiziku (za prve gravitacijske valove zabilježene prije dvije godine), te upućujemo slušatelje na intervju s kozmologom Petrom Pavlovićem o cikličnom svemiru objavljenom na ovom portalu 1. listopada. Govorimo i o položajima i o gibanjima prirodnih i umjetnih objekata na našem nebu ovih dana.

Uz najavu simpozija Međunarodne astronomske unije u Dubrovniku: tako će izgledati budući SKA (Square Kilometer Array) radio teleskopi u Australiji i Južnoafričkoj Republici o kojima će biti riječi na simpoziju

Zanimljivosti prate otkriće nove vrste životinja, a emisija završava Heraklitovom mislima.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, te uz nova izdanja, pa slušamo glazbu Davida Gilmoura, Eddieja Cochrana, Chubbyja Checkera, Đorđa Balaševića, Toma Pettyja i Steviea Raya Vaughana.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1174 emitira se u utorak, 3. listopada, od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 7. listopada od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.