Djecu čekaju pet sati jer škola nema kombi

JutarnjiList.gif Problemi roditelja djece s posebnim potrebama u križevačkoj školi

KRIŽEVCI – Već četvrtu godinu, otkako je njen 10-godišnji sin Matija polaznik škole za djecu s posebnim potrebama u Križevcima, Jadranka Košutić iz sela Bukovja također svakodnevno boravi u toj školi po četiri-pet sati.


Ona, naime, kao i još desetak roditelja učenika te škole, ne posjeduje vlastiti automobil pa sa svojim djetetom, koje u školu ne može bez pratnje, svakodnevno putuje redovnom autobusnom linijom.

 
 

– Da odlazim kući i ponovno dolazim po njega, morala bih potrošiti dvostruko za autobusne karte, a zbog voznog reda time gotovo ništa ne bih dobila jer bih tek što dođem trebala ponovno ići na autobus. No, odlučila sam da svoje dijete neću dati u neku ustanovu, nego da će odrastati u vlastitoj obitelji, iako zato i ja svaki dan moram boraviti u školi – rekla je majka Košutić, koja je s ostalim roditeljima danas svog Matiju čekala na školskom hodniku.

– Vrijeme uglavnom kratimo razgovarajući o problemima naše djece, a ponekad i izrađujući ukrasne predmete u kreativnim radionicama – kaže majka Jasna Prđun iz Križevačkog Ivanca, koja je “inventar” škole tek od ove školske godine jer njen Luka prvu godinu pohađa ovu školu.

– Upravo ponajviše zbog tih roditelja koji nemaju vlastiti prijevoz i prisiljeni su po nekoliko sati u školi čekati svoju djecu, prije tri godine pokrenuli smo akciju za nabavu kombija.

Međutim, nakon zamolbi na brojne adrese, naš je problem shvatio jedino Crveni križ doniravši nam 5000 kuna. Razočarani, tada smo odustali, da bi ovih dana akciju pokrenuo križevački poduzetnik Damir Bugan koji nam vrlo često uskače sa svojim kombijem kad djecu treba odvesti na nekakvo natjecanje izvan grada. No, i on ima puno svog posla pa to ne može svaki put, kao ni vatrogasci koji su nam također nekoliko puta svojim kombijem prevezli djecu.

Zato često ne možemo na neka od sportskih natjecanja iako im se naša djeca jako vesele. Primjerice, ovu ih jesen nismo mogli odvesti na državno natjecanje u plivanju iako su na prednatjecanjima ostvarili vrlo dobre rezultate – rekla je ravnateljica Maja Prodan. Školu trenutno pohađa 55 učenika, a nabavom kombija, prema riječima ravnateljice Prodan, riješio bi se problem prijevoza 20-ak učenika.

– Kombi bi prevozio u dvije smjene pa bismo uspjeli riješiti problem i dijela roditelja koji svoju djecu voze vlastitim automobilima. Ako nam ovaj put akcija uspije, planiramo zaposliti vozača i zato molimo građane koji shvaćaju problem naših učenika i njihovih roditelja da nam pomognu – rekla je ravnateljica Prodan. Dodala je da je dosad na žiroračun škole za nabavu kombija uplaćeno 17.000 kuna, a za novi kombi trebalo bi im oko 200.000 kuna. Žiroračun škole je 2360000-1101866772.

HAK i AMK školi darovali 15.000 kuna

KRIŽEVCI – Križevački AMK  jedan je od najboljih hrvatskih automoto klubova i po tehnološkoj opremljenosti i sportskim rezultatima i spada među samo 23 temeljna kluba u Hrvatskoj – rekao je Ivan Bikić, predsjednik HAK-a, preksinoć na svečanoj skupštini AMK Križevci u povodu 55. godišnjice rada. Na svečanosti su priznanjima nagrađeni najstariji članovi AMK Mirko Živoder (93) i Zdenko Premzl (88), a svoju je obljetnicu AMK obilježio i humanom gestom. Naime, zajednički s HAK-om, koji ove godine obilježava 100. obljetnicu, donirao je 15.000 kuna školi za djecu s posebnim potrebama za nabavu kombija.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.