Križevčani razgaljeni na ‘Drugi način’

Došli su bez pompe, dostojanstveno, otvorena srca i onim starim, ali progresivnim, rockom podarili križevačku publiku koja ih je došla poslušati te subote u Klubu kulture, 10. travnja 2010. Šestorka, od kojih jedan ima 33, a drugi 35 godina staža u isto toliko vremešnom glazbenom sastavu, ponovo okupljeni prije dvije godine, u gotovo su dva sata svirke i dva bisa oduševili okupljene različitih dobnih skupina, od ranih dvadesetih do kasnih šezdesetih.

Križevački su koncert otvorili baš na svoj, “Drugi način”, laganom Lile su kiše, one mlađe polako uvodivši u svoj glazbeni svijet, a starijima budivši osjećaje nostalgije i sjećanja na zlatne sedamdesete i osamdesete. Legenda i vokal benda, Branko Požgajec, svojim je izvedbama na flauti pokazao zašto su ih tijekom karijere tako često nazivali “hrvatskim Jethro Tullom”, a publika je dokazala da zna mnoge njihove pjesme, poput Prođe ovaj dan, Stari grad, Carstvo samoće, Obećaj mi proljeće.

Od svih pjesama publika se praktički unisono javila na svevremensku Piši mi, himnu mnogih generacija maturanata, što je bend oduševljeno prihvatio, a pjevač pohvalio tu “križevačku glazbenu školu” o kojoj je čuo odlične stvari. Također je pohvalio i Klub kulture, intimni koncertni prostor kakvih gotovo i nema u Hrvatskoj. Da su uživali u svirci pokazali su i članovi benda – Ernest Vinković i Mario Domazet na gitarama, Božo Ilić na basu, Damir Vuk uz klavijature te Mladen Palenkaš za bubnjevima.

Iako su u dugogodišnjoj karijeri snimili tek dva studijska albuma – “Drugi Način” (1975.) i “Ponovo na putu” (1982.) te imali česte izmjene postava i prekide u radu, poznati su po intenzivnoj koncertnoj aktivnosti, posebno tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća kad su imali i po 150 koncerata godišnje, a svojevrsni rekord su im 4 koncerta u 3 grada za svega 26 sati! Godine 1992. izdaju kompilaciju s imenom benda, a tijekom prošle i ove godine rade na novom materijalu za još jedan album.

Legendarni hrvatski pop-rock sastav na kojem su odrasle, zaljubile se, plakale i smijale generacije i generacije Križevčana, kako je stajalo u najavi, u grad podno Kalnika je dvadesetak godina nakon njihovog prethodnog koncerta u ovom kraju dovela udruga K.V.A.R.K. obilježivši tako deceniju svog postojanja i djelovanja. Gospodin Požgajec izrazio je spremnost odazvati se prvom sljedećem pozivu u Križevce, za koji se nada da neće morati čekati još dvadeset godina.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.