Gradi se autocesta od Gradeca do Bjelovara

KAKVA CESTA? Umjesto brze ceste u regiju je stiglo novo obećanje

Večernji list iz pouzdanih izvora doznaje kako će se umjesto brze ceste od Gradeca do Bjelovara graditi – autocesta. Radovi će početi u proljeće iduće godine, a završiti koncem 2010., a izvođač će vjerojatno ostati austrijski Strabag.

Podravci, Prigorci i Bilogorci godinama se nadaju brzoj cesti, a ovaj su tjedan doznali da će dobiti - autocestu
Podravci, Prigorci i Bilogorci godinama se nadaju brzoj cesti, a ovaj su tjedan doznali da će dobiti – autocestu Foto: Josip Maljak

Iz fondova EU i kredita

Doznajemo i kako će se trasa prometnice u dužini od 26 kilometara u novom profilu financirati iz dostupnih europskih fondova i povoljnim inozemnim kreditima. – Time se odustaje od financiranja projekta iz državnog proračuna, a nove novčane pogodnosti omogućit će gradnju autoceste o kojoj se dosad nije razmišljalo – potvrđuje naš izvor. Podsjećamo da je procijenjena vrijednost radova na toj trasi više od 500 milijuna kuna, ali u profilu brze ceste. “Otkrivena” autocesta podrazumijeva gradnju dodatnih, zaustavnih traka. Ovdašnji su prometni stručnjaci sumnjičavi prema novim vijestima o novoj kategorizaciji buduće ceste koja život znači, nude i praktična objašnjenja. – Gradnja autoceste znači i promjenu prostornog plana Županije. Uz to bi i trasa od Vrbovca do Gradeca doživjela iste preinake – tvrdi jedan od sugovornika. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da prometnica na razini autoceste vodi i naplati vožnje. Koliko god vijest o takvoj gradnji bila dobrodošla, dio bjelovarske javnosti ipak ne skriva suzdržanost, što je potvrdila i naša anketa na uzorku od 50 ispitanika. Većina je rekla kako bi bili sretni da gradnja ceste uopće počne! I u koprivničko-križevačkoj javnosti, koja s istom dozom priželjkuje kapitalni projekt, obrat s obećavane brze ceste na autocestu dočekan je s nevjericom.

Greška u koracima?

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Krešimir Janach na pitanje je reagirao čuđenjem. – To je pogreška, niti se tražilo da bude autocesta, za brzu cestu su projekti već u “hodu”, od nove godine ide i otkup zemljišta te u travnju gradnja – kaže Janach. U protivnom sve se mora mijenjati, raditi nove studije i širi koridor za zaustavne trake. Nova zbivanja, kažu građani, govore o (ne)dosljednosti političara, koji su, evo, do danas tvrdili da se iz Zagreba “ne budu vrnuli dok ne bu ceste.”

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.