Osmaše čeka 1320 srednjoškolskih mjesta

Srednja_obrtnicka_skola_Ivan_Seljanec_KrizevciPODRAVINA I PRIGORJE – Srednje škole u tri grada Podravine i Prigorja izradile su planove upisa nove generacije završenih osmaša, Koprivničko-križevačka županija prihvatila je predloženo i proslijedila na potvrdu u Ministarstvo obrazovanja. Resorni dožupan Ivan Pal očekuje da kao i svake godine plan gotovo u cijelosti bude i potvrđen.
– Nama uvijek 95-97% toga se odobrava, ako možda bude nekih traženja promjena – to su neke minimalne promjene, ja mislim da se ništa bitnoga neće dogoditi. Dakle, mi smo normalno isplanirali upis, odmah da kažem za sve učenike ima mjesta, izvijestio je dožupan.

To konkretno znači da je osigurano 1320 mjesta u srednjoškolskim klupama, što je za 90 više od lanjskog broja upisanih.
– A ove godine nam 8. razrede završava otprilike 100-njak učenika manje od broja osiguranih mjesta. Ali to je uvijek tako jer jedan broj učenika dolazi iz drugih županija, nešto malo, koji su iz rubnih dijelova odlazi u druge županije, pa nemate razrede uvijek u onom standardu broja učenika nego manje. Znači mi ove godine isto tako očekujemo upis između 1200-1250 učenika, predviđa Pal.

Na biranje će im biti oko 45 zanimanja.
– Obrtničke škole nude 22 zanimanja, gimnazije onih svojih pet programa, posebne strukovne škole po desetak programa – ukupno kad to pogledamo 45 različitih programa.

Najvećom manjkavošću dožupan Pal navodi to što još uvijek nije donesen Pravilnik o upisu u prve razrede srednjih škola, pa se još ne zna ni koji će uvjeti biti potrebni.
– Što je za mene katastrofa, pazite, zamislite sad roditelja koji ima dijete u 8. razredu, koji sad ne zna koji uvjeti mu trebaju da se upiše u 1. razred neke škole. Dakle, učenici koji su super odlični, koji imaju sve pet, za njih nema problema, ali svi oni koji nemaju, već s jednom četvorkom, roditelji razmišljaju i boje se. To je slabost sustava, učenik i roditelj već u 5. razredu mora znati pod kakvim uvjetima će se učenik nakon 8-og upisivati u 1. razred, smatra dožupan Pal.

Podjednako nesuvislim Pal ocijenjuje i sadašnje najave promjene modela državne mature, pa srednjoškolci koji će ju na godinu polagati možda se pripremaju za nešto sasvim drugačije od onoga što će ih dočekati u provjerama znanja.(RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.