Seminarom mladima približili baroknu glazbu

IMG_20140215_171551seminar_barokna_glazba_udruga_OpusU Glazbenoj školoj Alberta Štrige u Križevcima je od 14. do 16. veljače 2014. održan seminar interpretacije barokne glazbe u organizaciji škole i glazbene udruge “Opus”, osnovana u kolovozu prošle godine na inicijativu nekoliko glazbenih pedagoga iz različitih područja glazbene umjetnosti. Seminar je vodila profesorica čembala Zlata Životić, a sudjelovali su učenici 6. razreda osnovne te 1.–4. razreda srednje glazbene škole, kao i neki od nastavnika.
– Glazbenicima entuzijastima cilj je proširivati svoje znanje i znanje svojih učenika  kroz organizaciju i priređivanje koncerata, seminara i radionica za glazbenike svih dobi i usmjerenja, istaknula je predstavnica udruge Ivana Tadin.

IMG_20140218_184521seminar_barokna_glazba_udruga_OpusSudionici su imali priliku čuti predavanja o stilskim značajkama barokne glazbe, različitim glazbenim oblicima, važnosti urtext notnih izdanja, vrstama ukrasa i improvizaciji u baroknoj glazbi. Analizirane su skladbe Bacha, Händela, Frescobaldija, Scarlattija, Rameaua i dr., izrađivane različite vrste udara, ukrasa, vođenja melodije, fraziranje, kadence, vježbana je izrada bassa continua, a sudionici su imali priliku svirati na čembalu te upoznati pregršt nove literature, uz stilsko izvođenje na violini, flauti, udaraljkama i klaviru.

IMG_20140217_182646_seminar_barokna_glazba_udruga_OpusStečena znanja sudionici su pokazali na tradicionalnom koncertu „Večer barokne glazbe“ koji je održan u četvrtak 20. veljače 2014. u Koncertnoj dvorani Glazbene škole.
Vrijedi dodati da je križevačka glazbena škola jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja posjeduje vlastito čembalo i jedina u zemlji gdje se čembalo može učiti kao glavni predmet.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.