Tri stručnjakinje pokrenule Vrtuljak: Nismo ni sanjale da će nas roditelji jedva dočekati

Kad su prije tri godine tri prijateljice Ivona, Tara i Nataša, koje su tada već završile studije psihologije, pedagogije i logopedije, sjedile na terasi i razmišljale o budućnosti, nisu bile sigurne što će raditi, ali znale su da neće otići iz Križevaca.

– Nismo htjele biti poput onih koji odlaze u Zagreb, Rijeku ili bilo koji drugi grad jer se ovdje ništa ne događa. Odlučile smo stvoriti nešto, pokrenuti nešto u svome gradu – prisjetila se pedagoginja i profesorica engleskog jezika Tara Medaković Zdilar kako je nastala udruga Vrtuljak.

– Ideja je bila da kao civilni sektor budemo podrška sustavu, pri tom mislim na socijalni, zdravstveni i obrazovni sustav. S obzirom na naše struke, znale smo da treba još nešto što će biti dodatna podrška postojećem sustavu i htjele smo je osigurati – objašnjava psihologinja Ivona Hrg. Skupile su svoja znanja i, uz mukotrpnu borbu s birokracijom, osnovale Centar za promicanje zdravog razvoja djece, mladih i obitelji u kojem su njih tri postale stručni tim. Ubrzo su se predstavile u školama i vrtićima, pokrenule stranice na društvenim mrežama i tiskale letke. Mislile su da će se udruga razvijati polako, no roditelji i sustav jedva su ih dočekali.

Mlade stručnjakinje dobro su detektirale problem, u maloj sredini poput Križevaca nedostaje logopeda, psihologa i pedagoga.

Roditelji, učitelji i odgajatelji oduševljeni njihovim radom

– Ali nismo ni sanjale razmjere tog problema. Znale smo da roditelji na stručne procjene i individualne terapije odlaze u Zagreb ili Bjelovar, no mnogi od njih odustaju već na početku jer ne mogu dobiti termine ili uskladiti putovanja s drugim obavezama – objašnjava Tara. Stručne procjene, edukacije i terapije s logopedom do sada su prošli brojni mali Križevčani pa djevojke iz udruge Vrtuljak sada već preporučuju i učitelji, odgajatelji pa i Centar za socijalnu skrb.

– Kad roditelji dobiju neku dijagnozu ili se utvrde poteškoće u nekom području razvoja, onda se često ne zna što dalje. A nama je procjena bez rada kao da nismo ništa napravili. To nam je pokretač i moto, vodimo se time da nakon detekcije problema krećemo s terapijom i tretmanom, naravno ovisno o potrebama djeteta i roditelja – objašnjava psihologinja Ivona koja se specijalizirala za poticanje socioemocionalnog razvoja kod djece i radi u Centru za odgoj i obrazovanje u Križevcima. Tara predaje engleski jezik u osnovnoj školi i gimnaziji, inače je i pedagoginja, a treća prijateljica logopedinja Nataša Mustić, trenutačno je na porodiljnom.

U početku su se na razne načine snalazile s prostorom, škole i druge institucije izlazile su im u susret sve do prije godinu dana kada su unajmile gradski prostor u prizemlju Glazbene škole. Pridružile su im se edukacijska rehabilitatorica Mihaela Brkić i logopedinja Maja Krušić i stručni tim se povećao.

– Napokon možemo raditi i individualno. Najveća navala je za logopeda i trenutačno najviše termina odrađuje Maja – pričaju Ivona i Tara.

Sve što rade, rade volonterski

Sve što rade još uvijek je volonterski, financiraju se preko projekata i donacija. U sklopu programa Obitelj je in, koji financira Zaklada Hrvatska za djecu, provode ranu intervenciju koja podrazumijeva individualni rad logopeda i rehabilitatora na poticanju djetetova razvoja. Projekt traje do srpnja, ali već planiraju i nove programe jer mnogo djece treba takvu pomoć.

U prostorijama udruge svaki su dan, ili na individualnim terapijama ili na grupnim radionicama. Prošli tjedan počele su i s programom pripreme za školu, koji će trajati do sredine srpnja i nadopuna je obaveznoj predškoli.

– Shvatile smo da i tu možemo pomoći na emocionalnom i socijalnom dijelu razvoja. Djeca kroz vrtić i predškolu dobivaju puno vještina, a mi se bavimo koncentracijom, pažnjom te prevladavanjem malih kriznih momenata i to pristupom terapeutski usmjerene igre – objašnjavaju djevojke. Osim s djecom, organizirale su i provele više radionica s roditeljima, ali i okrugle stolove sa stručnjacima iz gradskih vrtića i škola. Kako se priča za sada razvija, udruga bi u ne tako dalekoj budućnosti mogla prerasti u obiteljsko savjetovalište koje bi zapošljavalo stručnjake pedagoge, psihologe, rehabilitatore i logopede, a sve u cilju zajedničkog pristupa i suradnje u rješavanju problema. Shvatile su da bi mogle pomoći i u patronaži, u radu s odraslima…. Puno je ideja, no za njihovo ostvarenje treba još ljudi i novaca.

– Kad smo pokretale udrugu trebala se zvati Pero. Već smo imale i spreman statut s tim nazivom. Ali stalno nas je kopkala ta ideja da zavrtimo i pokrenemo svijet, da napravimo nešto za društvo u kojem živimo i nastao je Vrtuljak. Mi smo ga zavrtjele i sad ne smije stati – otkrile su mlade stručnjakinje iz križevačke udruge Vrtuljak. (GPP)

Vezano

Komentari su zatvoreni.