Milijun kuna u sanaciju klizišta

geotehnika_konsolidacija_kliziste_sanacija_CesteKRIŽEVCI – Prošla zima obilovala je sniježnim padalinama, a jedna od posljedica velike količine vode u tlu u sjeverozapadnom dijelu države bilo je pokretanje brojnih klizišta zemlje. U našoj županiji, u prvom redu u njezinom prigorskom dijelu otkriveno ih je osam, a dva su ocijenjena opasnima za kuće i prometnice. Županijska uprava za ceste stoga je predložila oba projekta sanacije za dodjelu izvanrednih sredstava iz Ministarstva prometa, a odobren je jedan u iznosu od oko milijun kuna. Toliko će i biti utrošeno na sprječavanje daljnjeg klizanja brijega s kućama koji bi mogli zatrpati oko 200 metara prometnice u križevačkom naselju Pušća.
– Ta javna cesta je u jednom usjeku, s lijeve i desne strane imamo dosta strmi pokos zemljišta, s jedne strane uz kuće pojavila se pukotina i krenula je ta zemlja zbog vrlo strmog pokosa, pa smo morali to rješavati, doznajemo od ravnatelja ŽUC-a Dragutina Guzalića.

Prema projektu koji je napravljen na varaždinskom Geotehničkom fakultetu, početkom studenoga počeli su radovi koji bi s rokom od 45 radnih dana do Božića trebali završiti, a sastoje se među ostalim od takozvanog mikropilotiranja.
– To je jedna specijalna tehnika bušenja mikropilota na svakih metar rastera, po dužini od nekih 200 m s desne strane i nekih 80 m s lijeve strane uz cestu. To su bušotine nekakvih 15-20 centimetara, tri metra u dubinu, unutra se umeću čelične cijevi promjera 100 mm koje su perforirane i koje se pod pritiskom zapunjavaju jednom specijalnom cementnom smjesom, da se dobiju zapravo, nazovimo to tako, betonski stupovi u zemlji, objašnjava Guzalić.

Uz pilote se rade posebni gabionski suhozidovi, kakve možemo vidjeti uz autoceste, a čini ih kamen u pocinčanim čeličnim koševima. Cijeli posao s PDV-om vrijedan je 970 tisuća kuna. Sanacija drugog klizišta, u naselju Ivančec u općini Rasinja koštat će oko 350 tisuća kuna. Tamo se primjenjuje sasvim druga tehnika, bušenjem drenažnih bunara i polaganjem cijevi prikuplja se voda i tako smanjuje njezin pritisak na zemljište. Za ovaj posao nisu dodijeljena interventna sredstva Ministarstva, pa će ih ŽUC morati pronaći u redovnom poslovanju, napominje ravnatelj Guzalić.(RKC)

20 godina CSF
Vezano
2 komentara

Komentari su zatvoreni.