Jedino Križevci neće slaviti ulazak Hrvatske u Europsku uniju

Hrvatska_EU_Europska_unija_KriževciPovijesni datum, 1. srpnja, obilježit će se samo u Podravini. U Koprivnici i Đurđevcu 30. lipnja završavaju i njihove jake manifestacije – Podravski motivi i Picokijada

Već i svi vrapci na grani znaju da Hrvatska 1. srpnja postaje 28. članica Europske unije. Središnja proslava održat će se 30. lipnja u poslijepodnevnim i večernjim satima u Zagrebu.

Skromno, ali i to je nešto

U čast ovom povijesnom datumu slavit će se i u Koprivnici te Đurđevcima. Doduše, jako skromno i u sklopu manifestacija Podravski motivi, odnosno Picokijade, koje se održavaju posljednjeg lipanjskog vikenda, ali i to je nešto.
– Podravski motivi završit će u nedjelju, no ne oko 21 ili 22 sata kao što je to bila praksa svih dosadašnjih manifestacija, nego točno u ponoć prigodnim vatrometom. Prije toga na velikoj pozornici u središtu grada nastupit će i glazbeni sastavi iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Namjerno smo se za to odlučili kako bi s građanima, osim završetka manifestacije, proslavili i naš ulazak u Europsku uniju – istaknuo je Renato Labazan, direktor koprivničke Turističke zajednice.

Tisuće posjetitelja, koji se očekuju i na zadnjem danu Picokijade, ulazak u Europsku uniju proslavit će višesatnom priredbom unutar Picokijade koju su organizatori nazvali “Z Picoke v Unijo”, a koja na Trgu sv. Jurja počinje u 20 sati.

Dašak tradicije

– Đurđevačka Podravina Hrvatsku će u Europsku uniju ispratiti na tradicijski način uz nastup Žige i Bandista, etno sastava Primavara, Udruge cimbalista Hrvatske, Đurđevčica, Kulturno-umjetničkog društva Petar Preradović iz Đurđevca i gostiju te domaćih tradicijskih sastava i reviju narodnih nošnji – kazala je Jadranka Švaco iz đurđevačke gradske uprave.

Da li zato što se na kraju lipnja kod njih ne održava nikakva manifestacija ili se jednostavno nema novca, u Križevcima neće biti proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju.
– Za sada nismo planirali nikakva posebna događanja, no moguće je da se to još promjeni. Ukoliko neka od ustanova u gradu bude imala kakav prigodan program, podržat ćemo ih – priopćili su jučer iz ureda križevačkog gradonačelnika Branka Hrga. (VL)

Vezano
1 komentar
  1. anon imus piše:

    bojim se da se ionak nema razloga veseliti…

Komentari su zatvoreni.