Predstavnici UNICEF-a u županijskoj upravi na sastanku o obrazovnoj inkluziji romske djece

Zamjenik župana Ratimir Ljubić sa suradnicima se u ponedjeljak, 3. prosinca sastao s predstavnicima UNICEF-a – v.d. predstojnice Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Đurđicom Ivković, voditeljicom programa za rani razvoj Melani Marković i voditeljicom programa za obrazovanje Ivanom Ćosić, a sastanku je prisustvovao i predsjednik županijskog Vijeća romske nacionalne manjine Franjo Horvat, ujedno i predsjednik Udruge Roma „Korak po korak“.

Tema sastanka bila je suradnja Županije i UNICEF-a na temu obrazovne inkluzije djece romske nacionalne manjine rane i predškolske dobi, a kao što je pojasnila predstojnica Ivković, UNICEF je uspješno proveo slične programe u drugim županijama. Predstavnice UNICEF-a naglasile su kako je važno uključiti romsku djecu predškolske dobi u program predškole kako bi se kvalitetnije prilagodila obrazovnom sustavu, a podršku je potrebno pružiti i roditeljima, kroz informiranje o prednostima predškolskog odgoja i obrazovanja. Pozitivni rezultati Programa odnose se na napredak u razvoju romske djece koja su upisala osnovnu školu, povećan interes roditelja za uključivanje djece u predškolu te suradnju dionika lokalne zajednice.

Zamjenik Ljubić predstavnicama UNICEF-a pojasnio je koje sve aktivnosti i programe vezane uz inkluziju članova romske nacionalne manjine Županija provodi već dugi niz godina, posebno istaknuvši odličnu suradnju s udrugama i Vijećem. Važno mjesto u tome i Akcijski plan za socijalno uključivanje Roma u Koprivničko-križevačkoj županiji za razdoblje od 2017. do 2020. godine, kao i Povjerenstvo za praćenje provedbe tog Akcijskog plana, čiji je predsjednik zamjenik Ljubić.

Povjerenstvo se sastoji od predstavnika upravnih tijela Županije, Vijeća i romskih udruga te jedinica lokalne samouprave u kojima Romi žive u većem broju, a u travnju ove godine predstavljeno je Izvješće o provedbi Akcijskog plana. Mjere i aktivnosti za inkluziju Roma temelje se na setu od šest indikatora koji su prema nacionalnim standardima procijenjeni od najveće važnosti: prostorno i komunalno uređenje naselja, stanovanje i zaštita okoliša, suzbijanje siromaštva i socijalna skrb, predškolski odgoj i obrazovanje, zdravstvena zaštita, statusna pitanja te kultura, sport i druge mjere.

Na kraju sastanka, zamjenik Ljubić zahvalio je predstavnicama UNICEF-a na dolasku i interesu za suradnju, dodavši kako se samo zajedničkim naporima može utjecati na bolju kvalitetu života romske nacionalne manjine.

Vezano

Komentari su zatvoreni.