Podrška ekološkoj akciji ‘Zelena čistka’ – jedan dan za čisti okoliš

Na konferenciji za novinare održanoj prošli tjedan u Zagrebu, šest organizacija dalo je svoju podršku ekološkoj akciji Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš: Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR, koje djeluje u sklopu Hrvatske mreže za ruralni razvoj), Savez izviđača Hrvatske, Hrvatski planinarski savez, Hrvatske šume, Hrvatsko šumarsko društvo i Hrvatski lovački savez. Na konferenciji su sudjelovali: Ivan Ištuk, član uprave Hrvatskih šuma, Slavko Ferina iz Hrvatskog planinarskog saveza, Bojan Smode iz Saveza izviđača Hrvatske, Petra Andrić iz DOOR-a i Maja Knepr Šegina, lokalna koordinatorica Zelene čistke za grad Zagreb.
– 20. travnja udružiti ćemo napore kako bismo pokazali koliko nam je važna priroda, te koliko možemo učiniti u samo jednom danu, izjavila je u ime organizatora Zelene čistke Maja Knepr Šegina.

DOOR i Savez izviđača Hrvatske ove se godine priključuju prvi put, dok su druge organizacije aktivno sudjelovale u prošlogodišnjoj akciji, te su svojom aktivnošću dale značajan doprinos čišćenju divljih odlagališta otpada. Ivan Ištuk iz Hrvatskih šuma najavio je da će i ove godine sudjelovati u Zelenoj čistki s vlastitom mehanizacijom, na područje cijele Hrvatske. “Savez izviđača Hrvatske prepoznao je važnost ove inicijative, te će u Zelenoj čistki sudjelovati oko dvjestotinjak njihovih članova iz desetak udruga”, istaknuo je Bojan Smode iz Saveza izviđača Hrvatske.

Spomenute organizacije svakodnevno su u bliskom kontaktu s prirodom, no mnogi i s divljim odlagalištima otpada koja su nerijetko u šumama i na drugim površinama u područjima netaknute prirode, koju narušavaju i zagađuju. Iz tog razloga ove organizacije prepoznaju važnost aktivnog djelovanja u sanaciji divljih odlagališta, te u riješavanju problema otpada koji narušava vizuru prirode kakva nam je svima potrebna. U propćenju koje je ovim povodom poslalo Hrvatsko lovačko društvu istaknuto je da je “briga o prirodi, njenoj zaštiti i očuvanju tradicija hrvatskog lovstva te se pozdravljaju nastojanja da se uz  pomoć volontera lociraju i otklone onečišćenja prisutna u prirodi, nastala kao posljedica neodgovornog ponašanja pojedinaca”. Predstavnici organizatora pozvali svoje članove, te i sve ostale građane, da se odazovu akciji i učine nešto za prirodu, koja je naše zajedničko dobro.

– Kvalitetan i zdrav život nije moguć u zagađenom i onečišćenom okruženju. Nažalost, većina građana nije svjesna koliki je utjecaj čovjeka na okoliš i prirodu, iako je on iznimno velik. Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš više je od jednodnevne ekološke akcije. Ona je poziv na zajedništvo u rješavanju zajedničkog problema, te na promjene u ponašanju i gospodarenju otpadom. Stoga je za Zelenu čistku iznimno važna potpora i partnerstvo s organizacijama, udrugama i institucijama, jer jedino zajedništvom možemo utjecati na stvaranje kritične mase koja će donijeti pozitivne promjene, zaključuje Knepr Šegina.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.