Država subvencionira 75% prijevoza srednjoškolaca

ZAGREB, KRIŽEVCI – Vlada je na zadnjoj sjednici odlučila sufinancirati 75% troškova javnog prijevoza redovitim učenicima srednjih škola, a ministar obrazovanja Željko Jovanović tom je prilikom obrazložio:
– Predlažemo da Vlada u skladu sa Zakonom sufinancira prijevoz sa 75%. Smatramo da na ovaj način potičemo županije, koje će provoditi ovu odluku, da zajedno s prijevoznicima porade na cijeni koja je u pojedinim županijama nerealna i da tih 25% županije osiguraju s autoprijevoznicima na način da prijevoz u potpunosti bude besplatan u međumjesnom prometu.

Križevački srednjoškolci, osim sa sjednice Vlade, dobru vijest su dobili i iz svoje gradske uprave. Na Kolegiju gradonačelnika Branka Hrga odlučeno je da će iz gradske blagajne, kao i prošlih nekoliko godina, mjesečne ili polumjesečne karte za autobus i vlak srednjoškocima subvencionirati s 20% cijene. Uvjet je da učenici polaze neki od smjerova za koje se ne mogu školovati u Križevcima. Ta će pogodnost vrijediti i za redovne studente, ali samo u putovanju željeznicom.

Nastavljeno subvencioniranje prijevoza srednjoškolaca i studenata

KOPRIVNICA – Na primjeru Koprivničko-križevačke županije pomoć u plaćanju troškova prijevoza srednjoškolcima nije novost; od kad je prošla Vlada odustala zbog krize i štednje od tog troška, Županija je zajedno s prijevoznikom Čazmatransom osiguravala 50%-nu subvenciju cijene karte.
– Već ovaj tjedan, dakle prije početka nove školske godine stavit ćemo računicu na stol i pokušati taj sustav približiti idealnome, a to je da prijevoz učenika srednjih škola također bude besplatan ili vrlo, vrlo povoljan, najavio je župan Darko Koren.

U svakom slučaju, zbog udjela koji će pokrivati državni proračun, troškovi subvencija trebali bi biti puno podnošljiviji za županijski proračun. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.