Objavljeno radi čega valja’dojti’ na 41. Spravišče

Uskoro će 41. Križevačko veliko spravišče. Prvo nakon lanjskog jubilarnog i sadržajno promijenjenog i u istom razdoblju – drugog vikenda lipnja, od 13. do 15. S izmijenjenim vodstvom (Tomislav Katanović novi je direktor poslije Zdenke Gold, Ottone Novosel i umjetnički direktor i redatelj spelancija), ali s istim očekivanjima – da Spravišče bude valjalo, uspjelo, i bez kiše. Od sinoć su vani napokon i plakati i leci s potpunim programom trodnevlja.

Organizacijski odbor usvojio je program i financijski plan, po kojemu tri dana tradicije, kulture, gastronomije i zabave koštaju 450 tisuća kuna. Okosnica programa ponovno su spelancije, koje su u povijesnom okruženju kod crkve svetog Križa odvijaju u petak, subotu i nedjelju.

Početak obračunavanja križevačkih purgera i kalničkih šljivara je u 21 sat, tj. sat vremena kasnije, kako bi, objasnili su organizatori, za mraka do izražaja došao scenski prikaz, glumačke geste i izražavanje.
Osim oživljavanja te legende ondje će se upriličiti i scena s vješticom Magdom Herucinom, koju je carica Marija Terezija dala osloboditi, a u Križevce će stići i ban Jelačić, prvi put nakon 160 godina! Čuvat će ga djevojačka garda…

Dolazak na Spravišče potvrdili su i gradovi prijatelji Pag sa svojom klapom, Nagyatad iz Mađarske s KUD-om Fuerjescke, Čitluk iz BiH s HKUD-om Brotnjo, a dolazi i KUD gradišćanskih Hrvata iz Uzlopa.
Dolazak su najavili i Karlovac, Šibenik, Varaždin i drugi, koji će s ovdašnjim Udruženjem obrtnika predstaviti 30 starinskih obrta na sajmu kod crkve sv. Ane, dok će vinari iz Koprivničko-križevačke i drugih županija izložiti 160 uzoraka vina na županijskoj izložbi Jezero kaplic jezero let u hotelu Kalnik, organizator udruga Bilikum.

Udruga Lipa nositelj je Štrukljade, tradicionalnog natjecanja u izradi štruklja, za koje se zanimaju i profesionalni kuhari, a proizvođači hrane će ponuditi proizvode na kušanje i kupnju na Gradskoj tržnici. Ugostitelji će ove godine ispeći čak dva vola na ražnju.

Na ulicama i trgovima sviraju puhački orkestri, sudionici 2. Pooh festa, nastupa i križevački teatar Nina Vavra, dok će na pozornici u gradu svaki dan u 22 sata pjevati takve vedete kao što su Luka Nižetić, Boris Novković, Duško Lokin, Crveni koralji i Feminnem. Jacques Houdek će u subotu navečer kod crkve sv. Križa pjevati s mališanima.

Iz Zagreba će voziti turistički vlak Križevački purger, a u samom gradu će prometovati dječji vlak i kočije. Glavni pokrovitelj 41. Spravišča je Ministarstvo turizma, a sam benefaktor priredbe – Grad Križevci.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.