Matija Fortuna postdiplomac dirigiranja u Beču

Mladi dirigent Matija Fortuna, rodom Križevčanin s trenutnim boravištem u Beču, na 2. je godini poslijediplomskog studija dirigiranja na bečkoj Akademiji za glazbu i primjenjenu umjetnost, u klasi profesora Uroša Lajovica. Početkom ovog mjeseca na internetskom servisu za razmjenu video-priloga YouTube objavljena je snimka s ovogodišnjeg Klassenabenda, gdje Fortuna dirigira “Uvertiru Egmont” Ludwiga van Beethovena s orkestrom akademije “Pro Arte”. Spomenimo da je u svibnju prošle godine također pripremio i dirigirao operu “Der Schauspieldirektor” Wolfganga Amadeusa Mozarta, u suradnji s Odsjekom za glazbeni teatar na Muzičkoj akademiji u Beču.

Dvadesetsedmogodišnji Fortuna u Beč je stigao u okviru programa Erasmus za razmjenu studenata, gdje je 5. godinu diplomskog studija dirigiranja proveo na Akademiji za glazbu i primjenjenu umjetnost. Još 2001. godine maturirao je na odsjeku za tamburu u Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima, kao prvi maturant u povijesti Hrvatske na tom instrumentu. Na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je u rujnu 2009. na studiju Glazbene teorije pod mentorstovom profesora Berislava Šipuša, a u listopadu 2011. diplomirao je i orkestralno dirigiranje u klasi profesora Uroša Lajovica. Dobitnik je “Top stipendije” za akademsku godinu 2010/2011.

U razdoblju od 2009. do 2011. godine bio je dirigent Oratorijskog zbora Crkve sv. Marka Cantores Sancti Marci s kojim je ostvario brojne koncerte u Hrvatskoj i inozemstvu. U tom razdoblju bio je i dirigent Tamburaškog orkestra Glazbene škole Alberta Štrige. U travnju 2009. s istim je orkestrom osvojio prvu nagradu na Državnom natjecanju orkestara srednjih glazbenih škola u organizaciji HDGPP-a u Dubrovniku, te osvojio prvu nagradu kao i nastup na završnom koncertu. S istim orkestrom osvojio je prvu nagradu s pohvalom („cum laude“) na Europskom natjecanju orkestara u Neerpeltu (Belgija). Sudjelovao je na raznim dirigentskim seminarima u Hrvatskoj i inozemstvu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.