Prostor stare tržnice postao ruglo grada

KRIŽEVCI – Prizori uništenja nalik onima iz Domovinskog rata ’krasit’ će središte Križevaca još tri godine. Riječ je o prostoru nekadašnje stare tržnice, izuzetno atraktivnoj nekretnini, koju je tvrtka Učka-Marjan kupila, vlasnika Gorana Delića, od Grada za nešto više od četiri milijuna kuna u rujnu 2010. godine. Dogovor je bio da u roku godinu dana Goran Delić počne gradnju planiranog stambeno-poslovnog prostora. Ipak, u ožujku ove godine, nakon što se godinu i pol nije ništa radilo na budućem gradilištu, Učka-Marjan dobila je dopuštenje za produženje roka radova do kraja 2015. godine. Glavni razlog zašto će u užem djelu Križevaca i dalje biti dvorište s poluporušenim građevinskim otpadom jesu problemi nastali tijekom izrade konzervatorske podloge.

 

Sporni prostor

Dok na spornom prostoru ne uslijedi pokretanje još jednog većeg gradilišta, kojim će novi izgled i namjenu dobiti više od 3700 četvornih metara nekadašnje tržnice, stare upravne zgrade Komunalnog poduzeća, kao i obližnjeg neizgrađenog prostora na Nemčićevom trgu, građani su prisiljeni izbjegavati to područje. Iako ograđeno drvenom ogradom od strane Ulice bana Josipa Jelačića, postoji slobodan prolaz do prostora nekadašnje tržnice s druge strane, gdje je i parkiralište okolnih stanova. Posve otvorena ograda pušta u dvorište prepuno šiljaka, graba, građevinskog otpada i neuređenih stepenica upitne izdržljivosti, svakog znatiželjnika. Ono što posebno brine je to što, kao i svi, mogu ući djeca.

U džep četiri milijuna

Grad i Komunalno poduzeće te su nekretnine, svaki u svojem dijelu vlasništva, u rujnu 2010. godine prodali tvrtki Učka-Marjan te joj odobrili obročnu otplatu na 12 rata. Od ukupnog iznosa koji premašuje četiri milijuna kuna kupac je nakon uredno podmirenih osam rata, ostvario upis prava vlasništva kako bi mogao stupiti u posjed nekretnine i započeti gradnju planiranog kompleksa. Kao jamstvo da će podmiriti i preostale četiri rate Gradu i Komunalnom, tvrtka Učka-Marjan izdala je dvije zadužnice od po milijun kuna, koje daleko premašuju preostali iznos duga. Ipak, radovi koji su trebali započeti u lipnju prošle godine, do danas nisu ostvareni. (PL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.