Zabranjena trgovina životinjama u šest općina naše županije

Ministarstvo poljoprivrede izdalo je novu Naredbu o mjerama za sprječavanje pojave i širenja klasične svinjske kuge. U Koprivničko-križevačkoj županiji te bolesti nema, ali se ugroženim područjima smatraju općine Legrad, Koprivnički Ivanec, Rasinja, Đelekovec, Gornja Rijeka i Sveti Petar Orehovec. U njima će se idućih sedam dana, izvijestila je veterinarska inspektorica Vjekoslava Šarec, provoditi mjere propisane novom Naredbom Ministarstva, a prva je temeljit popis domaćinstava i životinja.

– Mjere će trajati sedam dana i odnose se na sve životinje, ne samo svinje, da vidimo kako će se situacija razvijati. Sva domaćinstva koja se nalaze u ugroženom području moraju postaviti dezinfekcijske barijere pred ulaze u dvorište i objekte – objasnila je Vjekoslava Šarec.

O životinjama se smije brinuti samo jedna osoba, a odjeća koja se koristi pri hranjenju i čišćenju ne smije se iznositi izvan tovilišta ili staje. Još važnije, u općinama ugroženim svinjskom kugom zabranjeno je trgovanje i prijevoz stoke. Inspektorica Šarec pri tom posebno upozorava na one koji unatoč zabrani žele iskoristiti okolnosti i kupiti stoku ispod cijene:

– Poznato je da uvijek ima pojedinaca koji pokušavaju iskoristiti trenutak kada ljudi ne mogu prodavati svoju stoku i ponuditi im cijenu koja je niža, u ovoj situaciji i prihvatljiva, vlasnicima stoke.

Ukoliko primjete nakupce u općinama Legrad, Koprivnički Ivanec, Rasinja, Đelekovec, Gornja Rijeka i Sveti Petar Orehovec, građani trebaju izvijestiti veterinarsku inspekciju ili policiju.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.