Bivša šefica Turističkog ureda na suđenju – Kliček: Nisam kriva

MALVERZACIJE U optužnici se navodi kako si je Kliček 16 puta u suradnji s Puževskim isplatila 376.500 kuna pozajmice, a kako bi ih opravdala, krivotvorila je zapisnik Turističkog vijeća

Počelo je suđenje Vlasti Kliček, nekadašnjoj direktorici Turističkog ureda Križevci. Vlasta Kliček na Županijskom sudu u varaždinu – Stalnoj službi u Koprivnici očitovala se u utorak o krivnji za nezakonitosti koje joj stavljaju na teret. Podsjetimo, turistička šefica s gotovo 40-godišnjim stažem u struci optužena je za razne malverzacije s novcem, čime je oštetila Turistički ured za gotovo pola milijuna kuna. Sve se otkrilo nakon što je zbog potraživanja banka Brod iz Slavonskog Broda blokirala račun TZ-a.

 

Brojne pozajmice

– Ne osjećam se krivom i branim se šutnjom – kratko je odogovorila Vlasta. Uz nju, u istom procesu sudi se o drugooptuženom, Valentinu Puževskom, nekadašnjem saborskom zastupniku koji je kao član skupštine Turističke zajednice odobravao Vlasti Kliček brojne pozajmice.
– Razumijem što mi se stavlja na teret i osjećam se jako tužno – odgovorio je Puževski na upit sutkinje Melite Mioč Felak osjeća li se krivim ili ne. Uz pojašnjenje njegovog branitelja, Antuna Blažinčića, u zapisnik je ipak uvedeno kako se Puževski ne osjeća krivim.

U obrazloženju optužnice navodi se kako je optužena Kliček 16 puta u suradnji s Puževskim isplatila sebi 376.500 kuna pozajmice, od čega je 28.340 kuna vratila. Uz to, kako bi opravdala pozajmice, u siječnju 2009. krivotvotila je zapisnik Turističkog vijeća, zatim je kao jamac u jednom kreditu prouzročila blokadu računa Turističkog ureda zbog 67.812 kuna duga, a nakon odlaska u mirovinu ponovno se zaposlila kao direktorica Ureda bez propisanih zakonskih uvjeta, poput raspisivanja javnog natječaja.

– O svojem umirovljenju nije ni obavijestila Vijeće Turističke zajednice nego je 2. rujna 2010. godine potpisala ugovor o radu na neodređeno – rekao je Krešimir Žeželj, županijski državni odvjetnik.

Nastavak u kolovozu

Kako je ovo bilo prvo ročište procesa, nije bilo iznošenja obrane niti saslušavanja svjedoka. Dogovoreno je financijsko-knjigovodstveno vještačenje te napomena koje je dala Vlasta Kliček o dugovanjima Turističkog ureda prema njoj i novcu koji je ona iz vlastitih sredstava trošila za rad Ureda.
Plaćanje fotokopirnog aparata, razne robe te neisplaćenih 116.770 kuna plaće samo su neki od iznosa navedenih u specifikaciji priloženoj Sudu kojom bivša direktorica želi dokazati kako pozajmljeni iznos i nije posve neopravdano uzet.

Suđenje se nastavlja 28. kolovoza, kada će svjedočiti Ottone Novosel, Marija Vragović, Stjepan Peršin, Ana Ivanek, Darko Masnec, Ivan Tomić, Irena Tukša i Darko Jambreković. (go/PL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.