Kampanja Milijarda ustaje ove subote u gradu

 Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/One Billion Rising RevolutionŠestu godinu zaredom brojne ženske udruge i druge organizacije civilnog društva organiziraju kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/One Billion Rising Revolution u kojoj sudjeluju žene i muškarci u preko 200 zemalja.

Stotine tisuća žena ostalo je bez posla ili ekonomskih sredstava za život. Mlade žene napuštaju Hrvatsku. Ženama se dokidaju reproduktivna i seksualna prava. Žrtve seksualnog nasilja, manjinske žene, žene s invaliditetom, pripadnice LGBT zajednice višestruko su marginalizirane.

U Hrvatskoj je 2016.g godine ubijeno 20 žena, njih 18 ubile su njima bliske osobe ili partneri, u 2017.g. ubijeno je 17 žena od strane bliskih osoba ili partnera.

Hrvatska još uvijek nije ratificirala Istanbulsku konvenciju – Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Ženama i djevojčicama u Hrvatskoj još nije osigura konkretna, dostupna i efikasna zaštita od nasilja.

Kampanja Milijarda ustaje i ove 2018.g. organizira se u brojnim gradovima u Hrvatskoj, a kojima se i ove godine pridružuju i Križevci, u subotu, 10. veljače 2018.g, na Strossmayerovom trgu.

Akcija na Strossmayerovom trgu u Križevcima trajati će od 11.30 do 12 sati. Organizatori akcije svojim će govorima upoznati građane sa važnosti obilježavanja kampanje, osiguranja adekvatnih mehanizama zaštite žrtava nasilja te pozvati sve na nultu stopu tolerancije na nasilje. Svi se mogu pridružiti plesu “Break the chain” u izvođenju Križevačkih mažoretkinja. Na kraju događanja u zrak će poletjeti crni baloni kao znak sjećanja na žene koje su ubijene od strane svojih partnera ili bliskih osoba u posljednje dvije godine.

U organizaciji akcije i obilježavanju kampanje Milijarda ustaje u Križevcima sudjeluju Križevačke mažoretkinje, Udruga osoba s invaliditetom Križevci, Udruga “HERA” Križevci te Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko – križevačke županije.

Vezano

Komentari su zatvoreni.