Za smještaj djeteta 120 kuna više – to je normalno ili je nelogično?

Gradski vrtić Križevci nakon šest godina diže cijene za oko 20 posto četvrti vrtić. Zbog povećanja troškova života i porasta PDV-a Grad kao osnivač nije imao izbor i povećao je udio roditelja u cijeni smještaja. Od svih vrtića gradski je i dalje – najpovoljniji

Smještaj djece u Dječjem vrtiću Križevci od ovog je mjeseca skuplji za 120 kuna. “Cijena” je to naraslih troškova života i prehrane, te, kako je objašnjeno na kolegiju gradonačelnika, “negativnog učinka povećanja PDV-a.” Roditelji će tako ubuduće za jedno dijete u najvećoj od tri predškolske ustanove davati 610 kuna, što je povećanje od otprilike 20 posto.

Nalazeći uporište za porast cijene gradski oci istakli su da nije mijenjana šest godina, tijekom kojih su, pak, skočile režije i ostali troškovi, pa su, reče društveni pročelnik Mladen Tenodi, “nakon analize poslovanja uskladili participaciju roditelja u cijeni smještaja”. Vrtići u ukupnoj cijeni po djetetu sudjeluju sa 650 kuna. Gradonačelnik Branko Hrg i šef Gradskog vijeća Roko Bašić pojačali su sve tvrdnjama da je poskupljenje manji problem od onog mogućeg – da djecu ne bi imali gdje smjestiti, te da je, zapravo, to normalno. Gradski vrtić polazi 270 mališana.

– Za dva sina, od kojih će jedan najesen u školu, plaćamo ukupno 735 kuna. Poskupljenje neće biti dramatično jer i dalje je to najpovoljniji vrtić u gradu – kaže jedan 33-godišnji otac.

No, majka sina i kćeri bila je odrješitija u komentaru.
 – To mi je veliki šok, bila sam u srijedu ondje i ništa mi nisu rekli, totalno nelogično, a, da stvar bude gora, nude puno manje, lošiji su uvjeti i kraće radno vrijeme – revoltirano će, dodajući da u Zagrebu vrtić košta samo 300 kuna. Ravnateljica GV-a Mirjana Gregurek svjesna je da je poskupljenje nepopularna mjera.

– Nažalost, bili smo prisiljeni, mi smo kao velika obitelj, kuća, koja ima troškove kao i ostali. Inače, drugo dijete u obitelji plaća 80 posto od iznosa, a treće ništa – kaže ona. A potez gradske ustanove mogle bi slijediti, čini se, i druge, one privatne.

Ostali prate

Dječji vrtić Zraka sunca, u kojem je 113 djece, sad po djetetu naplaćuje 655 kuna (drugo iz obitelji je jeftinije), ali poručuju da zasad još ne planiraju poskupjeti.
 – Do rujna će sigurno, zbog naraslih troškova energenata i PDV-a, biti promjene cijena, koja, pak, ovisi i o broju upisane djece – vele u Zraci, a u Vrtiću svetog Josipa, kapaciteta 52 mališana, roditelji za potomka sad izdvajaju 650 kuna. (VL)

Ne propustite: Danas se otvara Čudesna šuma

U Križevcima se večeras svečano otvara i četvrti dječji vrtić – u jednoj zgradi bivše vojarne preuređen je prostor za prihvat 88 mališana, s cijenom od 900 kuna mjesečno za 10-satni dnevni program. Iza vrtića Čudesna šuma stoji lanac vrtića Didi sa sjedištem u Krašiću.

Vezano

Komentari su zatvoreni.