Blagdan Svih svetih: Na lampaše i cvijeće deset milijuna kuna

Milica Đurinec (72) iz Križevaca ovih je dana potrošila oko 350 kuna na cvijeće i lampaše. Pokopala je muža i sina, čiji grob redovito posjećuje na križevačkom gradskom groblju. Za nju je to izuzetan financijski izdatak.
– Šparam celo leto da bih za Sesvete mogla kupiti što treba. Ovih dana zaredala se i godišnjica smrti i rođendan sina, a kad svemu dodam i plaćanje groblja, svota koju moram izdvojiti jedva je podnošljiva – rekla je Milica Đurinec. Napominje kako nije problem izdvajati za najmilije nego što nema više novca pa joj i najmanji iznos znači odvajanje lipa od svakodnevne kupnje kruha i mlijeka.
– Iz godine u godinu cijene lampaša i cvijeća sve su više i ne znam dokad ću uspijevati pratiti taj ritam, prije nego ću morati birati kome ću što i koliko kupiti za blagdan Svih Svetih – rekla je nezadovoljno Milica.

Za grob najmanje 200 kuna

Sličnog su stava i Božica Bingula (56) i Katarina Vrabek (67), koje su uređivale grobove najmilijih. Božica je na križevačkom groblju pokopala supruga, dok je Katarina osim supruga pokopala i majku.
– Mislim da nitko neće potrošiti manje od 200 kuna jer svatko želi napraviti malo ljepši aranžman cvijeća. Posljednjih osam godina otkako je umro suprug redovito godišnje plaćam 187 kuna za jednostruku grobnicu za tri osobe te za blagdane poput Svih svetih potrošim još najmanje 200 kuna – rekla je Božica Bingula.

Groblja u Koprivnici, Đurđevcu i Križevcima uređena su i pripremljena za blagdan kada se prisjećamo najmilijih pokojnika. Zrinka Hodić, voditeljica službe komunalnih poslova u Komunalijama, ističe kako su ove godine dodatno ulagali u đurđevačko groblje kako bi bili spremni za blagdan Svih svetih.
– Kompletno smo uredili okoliš i staze te smo postavili kontejnere za skupljanje lampaša. Ove godine uložili smo sedam tisuća kuna za nabavu i montažu devet novih fontana. Groblje je otvoreno do 20 sati, a za blagdan Svih svetih bit će otvoreno do 22 sata i neće biti posebne regulacije prometa – rekla je Zrinka Hodić, voditeljica službe komunalnih poslova.

Dežura veći broj radnika

– Zbog radova na parkiralištu nasuprot glavnog ulaza na groblje i kod nekadašnje asfaltne baze, dodatno će se proširiti parkirališni prostor kod Kauflanda. Najviše smo čistili groblje, kosili travu i odvozili otpad. Neposredno prije i za vrijeme blagdana na groblju će dežurati veći broj radnika – rekao je Petrica Koštić, rukovoditelj sektora komunalnih usluga koprivničkog Komunalca. Dodaje kako su ove godine obnovljene košare za otpad i lampaše.
– Oko groblja izgradili su četiri drvene kućice za prodaju lampaša i cvijeća. Uz sanitarni čvor pored mrtvačnice na gradskom i na prigradskim grobljima bit će postavljeni dodatni WC-i. Mole se posjetitelji da i dalje odvajaju lampaše od ostalog otpada te da lampaše ne stavljaju u blizini crnogoričnog drveća kako ne bi došlo do požara. S obzirom da se očekuje veći broj posjetitelja, savjetujemo da na groblje dolaze pješke, kako se ne bi stvarale nepotrebne prometne gužve – rekao je Koštić.

Radili dnevno sat duže

I križevačko groblje spremno je za blagdan Svih svetih. Marija Vragović, šefica groblja, kaže da su radnici dva mjeseca radili duže jedan sat kako bi sve uredili.
– Staze su kompletno uređene, a osim križevačkog, ove smo godine preuzeli brigu o pet prigradskih groblja tako da smo i njih uredili. Postavljeni su kontejneri za lampaše i zato molim posjetitelje groblja da se lampaši odvajaju i ne odlažu u kontejnere koji nisu za to namijenjeni – rekla je Marija Vragović.

U Križevcima neće biti posebne regulacije prometa zbog blagdana Svih svetih, a Vragović napominje kako za to nema potrebe jer je kod groblja dosta veliko parkiralište.
– Svake godine počistimo odlagalište otpada i prenamijenimo ga u parkiralište. Do sada je sve dobro – zaključuje Vragović.

Djelatnici ludbreške komunalne tvrtke Lukom uredili su groblja u Ludbregu i Selniku, a pritom su obojili i ogradu te dovezli novi sloj šljunka na staze.
– Više od 14 četvornih metara živice oko groblja ošišali smo, a na ludbreškom groblju srušili smo dvije lipe starije od sto godina, koje su se osušile i predstavljale opasnost za prolaznike – rekao je Igor Franolić, direktor Lukoma. Kaže da su djelatnici sve obavili u radnom vremenu, tako da nije bilo prekovremenih sati, a na dan Svih svetih dežurat će na grobljima.
– Naši djelatnici pomagat će građanima na parkiralištima kako ne bi došlo do stvaranja gužve prilikom parkiranja, dok će se policija pobrinuti za regulaciju prometa – rekao je Franolić.

Na grobljima u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu i Ludbregu ukupno je 17.986 grobnih mjesta. Uzmemo li u obzir da će prosječno na svakom grobu biti upaljeno 20 lampaša te da je prosječna cijena lampaša deset kuna, dolazimo do iznosa kako će samo na lampaše na blagdan Svih svetih biti potrošeno nevjerojatnih 3,6 milijuna kuna s time da nismo pribrojili novac potrošen na cvijeće i cvjetne aranžmane u tom slučaju ta bi brojka sigurno bila veća od deset milijuna kuna.

Policija: Nema posebne regulacije prometa

Uoči i tijekom blagdana Svih svetih oko gradskog groblja u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu neće biti posebne regulacija prometa, rekao je policijski glasnogovornik Dražen Laljek.
– Posebnih regulacija prometa neće biti niti na drugim mjestima na području Policijske uprave. Međutim, na svim mjestima povećanog prometa dežurat će potreban broj policijskih službenika koji će regulirati promet oko groblja u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu – kaže Laljek.

Osim moguće prometne gužve, PU Koprivničko-križevačka više će pozornosti posvetiti sprečavanju krađa na grobljima jer se u dane blagdana Svih svetih sve više krade na grobljima. Zato se mole građani da sve vrijedne stvari nose sobom te da automobile obavezno zaključavaju i parkiraju na sigurnim mjestima. Također, mole se građani da u što većem broju pješice dolaze na groblje. U Ludbregu neće biti posebne regulacije prometa. Jedino će u slučaju velikih gužvi policajci usmjeravati promet. (PL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.