Nagrada ‘Višnja Šeta’ za životno djelo dodijeljena školskom knjižničaru Jerku Barišiću

Profesor Jerko Barišić, školski knjižničar OŠ „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno, dobitnik je ovogodišnje Nagrade „Višnja Šeta“ za životno djelo – za dugogodišnji predani rad u školskome knjižničarstvu te doprinos profesiji. Nagrada mu je dodijeljena 7. travnja 2017. u Trogiru, u sklopu državnoga stručnoga skupa za školske knjižničare.

Hrvatska udruga školskih knjižničara (HUŠK) već deset godina dodjeljuje ovu nagradu najuspješnijim školskim knjižničarima od njih oko 1.700 koliko ih radi po hrvatskim osnovnim i srednjim školama. Nagrada nosi ime prema prerano preminuloj knjižničarki, prof. Višnji Šeti, utemeljiteljici Proljetne škole školskih knjižničara, državnoga skupa na kojem se već 30-tak godina stručno usavršavaju školski knjižničari.

Za ovu su prestižnu nagradu kolegu Jerka Barišića nominirali školski knjižničari iz podružnice HUŠK-a Koprivničko-križevačke županije, a osim njega nagradu su primile i školske knjižničarke, profesorice Vesna Kranjec Čižmek iz Srednje škole Krapina (također za životno djelo) te Ana Sudarević iz OŠ Dubovac – Karlovac (godišnju nagradu).

Jerko Barišić je nagradu za životno djelo zaslužio predanim radom u svojoj školi u kojoj, iako je službeno umirovljen 31. kolovoza 2016., i dalje volonterski radi. Inicijator je brojnih kulturnih i javnih događanja škole: književnih susreta, gostovanja kazališnih predstava, prigodnih programa i radionica, izložbi, multimedijalnih nastavnih sati u školskoj knjižnici i dr. Želeći prije svega promovirati književnike vezane uz svoju školu i mjesto, kroz dugi niz godina osmišljava različite programe posvećene Grigoru Vitezu (po kojem škola nosi ime) i Zvonimiru Balogu (koji je rođen u obližnjem mjestu i bio učiteljem na školi), a koji su prerasli u velike projekte pa čak i manifestacije (Dan Zvonimira Baloga).

Potaknuo je osnivanje filatelističke grupe u svojoj školi – u hrvatskim školama vrlo rijetke izvannastavne aktivnosti – kroz koju ova škola, izdavanjem prigodnih filatelističkih izdanja  te njihovim slanjem uglednim pojedincima i institucijama diljem Hrvatske, na vrlo inovativan i originalan način promiče velike književnike i znanstvenike o njihovim obljetnicama.

Jerko Barišić vrlo uspješno surađuje s lokalnom zajednicom, izuzetno njegujući kulturnu baštinu žabljanskoga i križevačkoga kraja. Organizator je brojnih promocija knjiga zavičajnih autora, u mjestu i izvan njega. Redovito surađuje s kulturnim ustanovama iz bliže okolice, npr. s gradskom knjižnicom i muzejom u Križevcima, ali i s brojnim ljudima i ustanovama izvan zavičaja – koji su mu izvor podataka i materijala za brojne istraživačke i kulturne projekte koje provodi u školi.

Jerko Barišić je i glavna osoba za odnose s javnošću u svojoj školi: urednik je internetskih stranica škole te osim što objavljuje stručne radove u knjižničarskim časopisima, redovito objavljuje članke o zbivanjima u svojoj školskoj knjižnici, školi i zavičaju u brojnim medijima (nacionalnim, županijskim, lokalnim; tiskanim i elektroničkim).

Svojom suradnjom s brojnim institucijama te redovitim pisanjem za brojne medije svoju školu i školsku knjižnicu čini vidljivima u lokalnoj zajednici, ali i daleko izvan nje. Upravo zahvaljujući Jerku Barišiću mnogi ljudi u Hrvatskoj znaju i za Sv. Ivan Žabno i za školu u njemu – čime prof. Barišić svjedoči kako se istinskim posvećenjem učiteljskome pozivu mogu činiti velike stvari u malim sredinama.

Vezano

Komentari su zatvoreni.