Šuma na samom ulazu u Križevce krije tone eksploziva i streljiva?

Skladišta u Širokom Brezju ograđena su bodljikavom žicom, MORH potvrdio da tamo čuvaju naoružanje. Točno 20 godina prošlo je otkako su hrvatske snage ušle u skladišni prostor u Širokom Brezju i preuzele križevačku vojarnu od bivše JNA

Dok Koprivničanci prema svemu sudeći ne moraju strahovati za svoju sigurnost zbog bivših vojnih objekata na području grada, to se isto ne može reći i za stanovnike Križevaca. Skladišni prostor u šumi Široko Brezje, na periferiji grada, naime, još uvijek Hrvatskoj vojsci služi za čuvanje oružja i minsko-eksplozivnih sredstava. Uvjerili smo se u to i sami, došavši do ulaznih vrata u taj vojni objekt. Prostor ograđen bodljikavom žicom i naoružani vojnik na straži jasni su pokazatelj da se tamo sigurno čuva nešto opasno. Iako smo pokušali ući, vojnikov nadređeni rekao je da je to nemoguće i da se za sve upite obratimo MORH-u.

Potvrđene sumnje

Ipak, naše sumnje ubrzo su potvrđene. Premda odgovor do jučer nismo dobili u pisanom obliku, kao što smo zatražili, pa nismo doznali što se sve unutra točno nalazi i u kojim količinama, te postoji li velika opasnost za Križevčane ako dođe do požara kakav se dogodio u šumi u blizini vojarne kraj Knina, djelatnica odnosa s javnošću u MORH-u u kratkom telefonskom razgovoru kazala je da vojska tamo zaista čuva oružje i da je to jedini takav vojni objekt u županiji. U petak je inače bilo točno 20 godina otkako su skladište u Širokom Brezju preuzele hrvatske snage. Toga se sjeća Božidar Štubelj, bivši zapovjednik Policijske postaje Križevci i član Kriznog štaba.

– Riječ je o velikom prostoru. Ima nekoliko podzemnih i nadzemnih skladišta. Nemam saznanja što MORH danas tamo čuva, ali sjećam se da je 1991. godine tamo bila kompletna artiljerija, rakete. Čuvalo se pješadijsko oružje i streljivo za protutenkovsku zaštitu. Više od sto kamiona trebalo je da to odvezemo van – govori Štubelj, jedan od autora upravo predstavljene knjige “Križevačke ratne postrojbe u Domovinskom ratu 1991. – 1995.”. Podsjetio je da su taj objekt od bivše JNA preuzeli u samo jednoj noći, ali da su, nažalost, po povratku u grad život izgubili Mario Jembrek i Miljenko Klobučar, dok je Željko Jericha teško ranjen. Ističe da je to bio okidač za akciju preuzimanja vojarne provedenu 17. rujna 1991.

Grad ima viziju

Gradonačelnik Križevaca također ne zna što se u Širokom Brezju trenutačno nalazi, ali zna što bi napravio s tim velikim kompleksom, kad bi im ga država dala na upravljanje, kao što su već učinili s prostorom bivše vojarne, gdje je srednja škola, a bit će i dječji vrtić i starački dom.
– To je prekrasan prostor prilagodljiv za gospodarstvo. Pod zemljom je nekoliko skladišta povoljnih, primjerice, za vinariju. Već smo razgovarali s nekim investitorima i smatramo da bi nam to MORH trebao dati – kaže Branko Hrg. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.