Njemačko-hrvatski muški zbor Rajna-Majna prekosutra pjeva u Križevcima

Samo pet dana nakon koncerta njemačkih gudača u križevačkoj katedrali, Križevci će ugostiti njemačke pjevače, ovoga puta u Hrvatskom domu. Njemačko-hrvatski muški pjevački zbor “Rajna-Majna” iz Wiesbadena ovog je mjeseca na koncertnoj turneji u Hrvatskoj pa će u srijedu 9. lipnja doći i u naš grad. 

Zbor od sedamnaest aktivnih pjevača, Hrvata i Nijemaca, nastao je kao projekt Muškog komornog zbora Wiesbaden-Sonnenberg pod geslom “Ravnopravni dijalog kultura –njemačko-hrvatski amaterski ansambl”. U pjevačkom opusu članovi Rajne-Majne pod umjetničkim ravnanjem maestra Holgera Wittggena imaju uvježbane brojne skladbe hrvatskih i njemačkih skladatelja u kojima je jednako predstavljena tradicija hrvatske i njemačke zborske baštine te zborski aranžmani folklornih napjeva.

 

    Povodom početka turneje, koja osim posjeta Križevcima uključuje gostovanja u Tuhelju, Krapini, Petrinji, Rijeci i Zagrebu, pokroviteljica događaja, zastupnica u njemačkom Saveznom parlamentu i savezna ministrica za obitelj, starije osobe, žene i mladež Savezne Republike Njemačke, dr. Kristina Schröder, kazala je “osobno jako podržava movaj izvanredni angažman renomiranog wiesbadenskog zbora na polju kulturne razmjene između Njemačke i Hrvatske, pa sam stoga kao wiesbadenska zastupnica u saveznom parlamentu rado preuzela pokroviteljstvo nad projektom. Ovaj oblik glazbenog razumijevanja među narodima vrlo je značajan i s obzirom na planirani pristup Hrvatske Europskoj Uniji. U tom smislu svim pjevačima i slušateljima želim lijepe koncerte i puno njemačko-hrvatskih dodira.”

Gostovanje zbora u Hrvatskoj organizira Hrvatska matica iseljenika uz potporu Udruženja bivših studenata i prijatelja hrvatskih sveučilišta “Alma Matris Alumni Croaticae – Deutschland e.V”, te drugih istaknutih udruga i pojedinaca. Kako na koncertima u Hrvatskoj zbor planira nastupiti s jednim od hrvatski zborova, tako će u Križevcima izvesti nekoliko skladbi s mješovitim zborom Hrvatskog pjevačkog društva “Kalnik”.

Koncert u Križevcima počinje 9. lipnja u 19:30 u Maloj dvorani (bivšoj Podrumskoj) Hrvatskog doma a ulaz je slobodan.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.