Umjetnički ‘Slamnati cirkus’ u Baranji

Simboličnim spaljivanjem dvoglavog zmaja na polju u blizini baranjskog sela Luga prošli je vikend završio šesti “Land Art festival” u organizaciji umjetničke udruge “Slama”. Na ovogodišnjoj kiparskoj koloniji sudjelovalo je 27 umjetnika iz cijelog svijeta, čije su slamnate skulpture, načinjene od četiri tisuće bala sijena, privukle mnoštvo oduševljenih posjetitelja. Motivi, poput bicikla, novozelandskog kivija ili cirkusanata, samo su neki od skulptura koje su dočarale temu ovogodišnjeg festivala:
– Kako je ovogodišnja tema bila cirkus i sve je to okaraktiziralo kao jedan naopaki ples, malo šašavosti cirkuske, malo ironije koja nas okružuje, izjavio je za portal Dnevnik.hr križevački kipar Igor Brkić, jedan od sudionika kolonije.

 

U predivnom krajobrazu omeđenom močvarama Kopačkog rita, dvodnevni je festival ponudio šaroliki program, kako u gastronomskom tako i u audio-vizualnom smislu. Dječje igraonice, performansi, nastupi i koncerti koji su odabrani u skladu sa slamnatom pričom stvorili su pravu utopiju veselog i pomalo otkačenog svijeta:
– Nije to tipičan kiparski materijal, ali ja mislim da nismo nagrdili ovo polje s ovom slamom, nego da smo napravili jedan dobar posao, opisao je križevački umjetnik taj svojevrsni ritual skidanja maski, gdje je, već tradicionalno, najveća skulptura spaljena.

– Ovamo dolaze umjetnici iz cijelog svijeta, ove godine tu su bili Turci, Nijemci, Amerikanci, Mađari, Ukrajinci, Srbi i Bosanci. Ja sam inače bio jedini predstavnik iz našeg dijela Hrvatske i Koprivničko-križevačke županije, a sudjelovanje na festivalu je postalo i pitanje prestiža, izjavio je Brkić za portal Križevci.info, zadovoljan medijskom popraćenošću ovog festivala jedinstvenog u svijetu. Sama kolonija trajala je čitav tjedan, a većina umjetnika je i kampirala na samom mjestu događanja.

Vezano

Komentari su zatvoreni.