Na mjestu Munjare gradi se elektrana na biomasu

Križevačka gradska vlast poduzima lokalne mjere za oživljavanje i pokretanje gospodarstva. U paketu poteza koje pripremaju gradski upravni odjeli, i u kojem je glavni adut nova poduzetnička zona Gornji Čret, jedan od aduta je i gradnja elektrane. Radi se o pogonu za proizvodnju električne energije, i to na biomasu, s tim da će osnovni resurs biti životinjskog podrijetla. Planirana lokacija na kojoj će izrasti ovaj energetski objekt je prostor između pomoćnog nogometnog igrališta i zgrade Munjare, koja će stoga dijelom morati biti rušena!

Doznajemo da iza ovog projekta stoje investitori i vlasnici nekih manjih mesnih industrija i stočnih farmi u okolici Križevaca i iz regije, koji bi, u suradnji s Gradom i HEP-om, suvlasnikom zemljišta, životinjski otpad i prerađevine “sagorijevali” s ciljem proizvodnje biogoriva te električne energije. No, znakovito je kako se ova ideja pojavila baš u razdoblju kad se rade intenzivne pripreme za obilježavanje 100 godina od izgradnje Munjare, nekadašnje križevačke “tvornice” električne struje (što je ovim planovima narušeno), i u vrijeme kad su protiv sličnih pothvata, primjerice, mještani općine Sveti Petar Orehovec, na čijem se tlu također razmatra(la) izgradnja pogona na biogorivo. Pitanje je stoga kako će križevačka javnost primiti ovu ideju, pogotovo ako se uzme u obzir da je riječ o strogom centru grada, nasuprot crkve svetog Križa kao najstarijeg gradskog simbola, kraj kojega će elektrana biti kao šaka u oko.

 Uz to, sasvim sigurno neće biti niti prolaznicima, pa turistima, kao ni kupačima na gradskim bazenima tijekom ljeta, biti ugodno osjetiti vonj goveđeg, odnosno stočnog izmeta, bez obzira na bilo što energetski učinkovito što iz njega proizlazi.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.