Sjeverni dio općine Orehovec ne želi rješavati probleme južnog

Nesloga: Mještani Sv. Petra Orehovca podijeljeni oko najavljenje gradnje elektrane na bioplin. Donji dio općine je ekološka bomba zbog najveće koncentracije stoke u Hrvatskoj – smatra Dražen Čuklić

Dio mještana Općine Sv. Petra Orehovca iznad Križevaca pokrenuo je peticiju protiv najavljene elektrane na bioplin jačine do 2 MW koju između središta općine te Doljnjeg i Gornjeg Črnčevca namjerava izgraditi Slovenac Franjo Hojić. Općinsku vlast optužuju da projekt drži u tajnosti i pokušava izigrati stanovnike.

 

Na zemljištu Crkve

– Lokacija je potpuno neprikladna jer se nalazi na 200-tinjak metara od kuća, a u neposrednoj blizini su i crkva i igralište. Elektrana za rad treba oko 22.000 tona organske mase na godinu, a organski otpad može nositi i razne bolesti. Osim toga, organske mase za elektranu nema dovoljno u radijusu od 30 kilometara – smatra profesor Visokog gospodarskog učilišta Križevci i općinski vijećnik Dražen Čuklić (SDP).

Objašnjava da je općina geografski podijeljena na dva dijela – donji je, tvrdi, “ekološka bomba” jer ima najveću koncentraciju stoke na području Hrvatske.
– Rješavanje svog problema viška gnoja s juga općine žele prebaciti na gornji dio koji je ekološki čist, što je suprotno preporukama Europske unije – tvrdi Čuklić, dodajući da se 90 posto stanovnika okolnih mjesta protivi izabranoj lokaciji.

No, smatra da sama visokotehnološka elektrana nije štetna, već da je problem u zemljištu koje dio mještana želi ostaviti za “nešto pametnijeg kao što je tvornica u kojoj će posao pronaći daleko više osoba”.

Nekima je sporno i što se potencijalno zemljište za gradnju elektrane nalazi u vlasništvu Crkve, te je kao takvo, tvrde, kulturno dobro, pa ne bi smjelo biti predmet gospodarskih interesa župnika Ivana Žufike. Navodno se gradnji protivi i većina Pastoralnog vijeća, iako bi investitor u zamjenu ponudio drugo zemljište iste veličine.
– Nemam ništa s projektom. Crkva ima dosta zemljišta i nemam ništa protiv toga da se na njemu gradi – kratko je kazao Žufika.

Načelnik Franjo Poljak (HDZ) objašnjava da je investitoru za projekt potrebno 2,5 hektara zemljišta, koje u južnom dijelu općine nije mogao prikupiti u razumnom roku, te odbacuje optužbe da se projekt skrivao od javnosti.

Funkcionira u EU

– Prije zime kontaktirao nas je investitor i pitao jesmo li zainteresirani za projekt od 100 milijuna kuna u našoj općini. Detalje smo doznali u prosincu i odmah o svemu obavijestili stanovništvo općine. Osim toga, organizirali smo i razgledanje takvih i još snažnijih elektrana u Sloveniji, na trošak investitora, na koje su otišli predstavnici različitih mjesta i uvjerili se da sve funkcionira u redu – objašnjava Poljak koji smatra da je projekt dobar za općinu, no kaže da, ako se većina mještana složi protiv njega, od gradnje elektrane neće biti ništa.

Elektranom bismo riješili sadašnje ekološke probleme

Najavu gradnje elektrane u općini smo procijenili kao dobrodošlu. S obzirom na to da se stanovništvo uglavnom bavi stočarstvom, njome bi se riješio ekološki problem viška gnojiva, otvorila bi se nova radna mjesta, ali i mogućnost dodatnog plasmana poljoprivrednicima, te bi se potaknuo gospodarski razvoj. Elektrana ne bi imala negativan, već pozitivan utjecaj – smarta načelnik Franjo Poljak. (th/VLM)

Vezano

Komentari su zatvoreni.