Dragovoljac 15 godina ne može dobiti zemlju na koju ima pravo

Mladen Bušić iz Čvrsteca ogorčen sporom administracijom. Dragovoljac kaže da mu ni nakon 15 godina nije odobreno 15 ha, a nadležni da nije dao sve dokumente

– Tražim samo dio kolača koji mi pripada – jada se Mladen Bušić (50) iz Sv. Petra Čvrsteca, Općina Sv. Ivan Žabno kod Križevaca, koji već 15 godina ne može postati vlasnik parcela, za koje je državi podnio zahtjev da mu se, kao razvojačenom branitelju, dragovoljcu do 1992., daruje državno poljoprivredno zemljište.

Dugi jezik

Otada, kaže, traje njegova bitka s institucijama, od lokalnih općinskih, preko gradskih do državnih.
– Bio je 1996. natječaj za dodjelu zemlje u zakup, ali ja sam se kao branitelj javio da mi se zemlja daruje, jer nama su obećali ili stan ili zemlju. Tražio sam te dvije parcele, jednu od 11 i jednu od oko tri hektara, ukupno niti petnaestak, procijenjeno na 170.000 kuna, u Raščanima kod Čvrsteca, da bih tamo zasadio orahe – prisjeća se Bušić, koji se ispred imena kiti i titulom plemeniti. Nekad vozač autobusa, kasnije i građevinac, danas živi od 1097 kuna opskrbnine i želi se baviti poljoprivredom. On već jest, dodaje, posjednik te zemlje, i orahe je davno zasadio, ali formalno nije vlasnik, i to zbog, kaže, nesposobnosti ustanova.

– Slučaj je prvo bio u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, a onda se njime bavio Ured državne uprave za imovinsko-pravne poslove u Križevcima – objašnjava Bušić, ističući da u korespondenciji s tim uredom nije doznao što mu je činiti. Predao je i potvrdu da je branitelj, uvjerenje o nezaposlenosti i ono o neprimanju mirovine… ali ništa. Zato je čak 2007. tužio i taj ured, kao i Općinski sud u Križevcima, Općinu Sv. Ivan Žabno… s tezom da nisu provodili zakone i bili nesposobni. No, zbog svog duga jezika i ocjene da je uvrijedio prozvane osobe kažnjen je s 2000 kuna.

Jedna od tada prozvanih, Jasminka Širola iz križevačkog pododsjeka Županijskog ureda za imovinsko-pravne poslove, upozorava da je od 2001., promjenom Zakona o poljoprivrednom zemljištu, nadležnost nad zemljištem s njih prešla na općine i gradove.
– Sva je dokumentacija i u ovom slučaju završila u Općini u Žabnu – veli J. Širola, podsjećajući i na svoj dopis iz 2000., u kojem stoji da se zahtjevu ne može “udovoljiti odmah jer zemljište nije upisano na RH i nisu osnovane zemljišne knjige za k.o. Raščani.”

Nužna suradnja

Ona je tada od Bušića tražila da dostavi dodatnu dokumentaciju, ali se on pozivu nije odazvao. “Kako bi se mogao nastaviti postupak darovanja a predmet riješen, nužna je suradnja stranke – pisala je predstojnica Širola, zaključujući da “im nije jasno zašto g. Bušić ne želi doći u naš Pododsjek već obilazi druge. Možda zato što smo mu rekli da predmet, zbog nepostojanja zemljišnih knjiga, nije moguće tako brzo riješiti!”

Načelnik Žabna: Ponuda mu je sad bila nepotpuna, ponudio je 1 kunu

Mladen Bušić u siječnju se javio na natječaj općine Žabno za prodaju ili davanje u zakup državnog zemljišta. Za “svoje” dvije parcele istaknuo je ponudu od 1 kune, kaže “jer se želim za to boriti.” Objašnjavajući Bušićev slučaj kojeg se sjeća, načelnik Vladimir Oguman veli da im je iz ministarstva poljoprivrede još 2002. stigao negativni dopis o zemljištu darovanom Bušiću, je je istekao zakonski rok za darivanje. – Sad smo dali na prodaju 414 i u zakup 216 ha, Općinsko vijeće razmotrilo je ponude, Bušićeva je bila nepotpuna, dao je nižu cijene od početnih 130.000 kn – kaže Oguman. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.