Gimnazijalci bojkotiraju nastavu, ne žele dijeljenje u dvije smjene?

Križevački srednjoškolci protiv “rušenja školskog duha”. U različite turnuse 1. i 2. i 3. i 4. razred stavljeni od početka školske godine 5. rujna zbog manjka učionica

Učenici Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga u Križevcima spremni su danas izostati s nastave, koju od početka školske godine u ponedjeljak polaze u različitim terminima. Zbog manjka učionica u zgradi školski oci odlučili su da će 1. i 2. razredi ići u jednu smjenu, a 3. i 4. razredi u drugu – ovisno o tjednu to bi bilo prije ili poslije podne. Revoltirani gimnazijalci, nezadovoljni zacijelo i time što ih se nije konzultiralo pri uvođenju novog “režima”, organizirali su se preko Facebooka i zakazali bojkot nastave danas od 13 do 16 sati.

Više od 120 sadašnjih i bivših učenika najavilo je prisustvovanje toj akciji koja bi, pretoči li se s interneta u djelo nedolaska u školu, mogla demonstrirati i moć mladih u provedbi ideje do koje im je svima stalo. Učenici su, naime, pokrenuli i potpisivanje peticije u kojoj su iznijeli argumente zašto im po volji nije dijeljenje u turnuse. Ističu da se time “narušava školski duh, zajedništvo i uzajamno poštovanje, pa kao zajednica koja postiže iznimne rezultate smatraju da podjelom gube dio nečega što drže važnim – osjećaj pripadanja”.

No, pobornici dvije smjene, uglavnom profesori, nepokolebljivi su u stavu da će sa 6, umjesto 12 razreda po smjeni, postići željeni standard i onemogućiti da nastava bude u “špajzama”, tj. kabinetima, kao desetljećima prije. Sad gotovo svi imaju svoj kabinet, a moguće su i vannastavne aktivnosti…

– Pitanje je što učenici žele – druženje ili nastavu – dosadašnji uvjeti rada u jednoj smjeni bili su neizdrživi (Gimnazija je do travnja dijelila objekt sa SŠ Ivan Seljanec koja je preselila), kad je zgrada građena ’70-ih bila je za 8, ne za 12 razreda (ima 11 učionica). Zahtjevi su narasli, i ako ostane jedna smjena ne možemo osigurati kvalitetnu nastavu i bolje opremanje – misli ravnatelj prof. Josip Šikić, dodajući da ne žele nikome nauditi, već “sa školom krenuti kako spada.”

“Tinejdžerima treba najmanje 8 sati spavanja”

Facebook grupa Bojkot Gimnazije nudi razne komentare i vizije rasplitanja gordijskog čvora s dvije smjene, od toga da su one bedastoća, do uvođenja nove satnice, jer predlažu da nastava traje od 8 do 15 sati, čime u zgradu, kažu, ne bi mogla ući Gospodarska škola, koja prostor dijeli s Visokim gospodarskim učilištem. U peticiji se, pak, poziva i na istraživanja koja pokazuju da tinejdžerima treba najmanje 8 sati sna za pravilno odrastanje, pa bi jedan turnus omogućio da spavaju dulje, što bi utjecalo, među ostalim, i na poboljšanje ocjena. Profesori drže da je ovo ipak najbolje što se moglo te upozoravaju da će bojkoteri imati neopravdane sate. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.