Autobus zapeo nasred pruge: Hrabri Kristijan zaustavio vlak

Znao sam da će ubrzo tuda proći vlak jer mi mama njime stiže s posla. A mi smo ostali zaglavljeni, ispričao je hrabri Kristijan Višaka (15) koji je spriječio tragediju

U školskom autobusu je bilo 30-ak učenika Osnovne škole “Ljudevita Modeca”. Autobus ih je vozio kući i zapeo nasred pruge kraj Poljane Križevačke kraj Križevaca.
– Znao sam da će ubrzo tuda proći vlak jer mi mama njime stiže s posla. A mi smo ostali zaglavljeni. Bus je prvo jako udario, a potom stao – ispričao je Kristijan Višaka (15). Kaže kako je rekao vozaču da otvori vrata i pozvao prijatelje da izađu i odmaknu se od busa.

– Tad sam rekao vozaču da nazove policiju i da moraju zaustaviti vlak. On je krenuo zvati, a ja sam htio krenuti prugom i mahati strojovođi – kaže hrabri osmaš. No za to nije bilo potrebe jer je policija odmah zvala HŽ, koji su alarmirali strojovođu. Zaustavio je vlak nekoliko metara od autobusa.

Osmašica Paola Radolović (14) je također bila u autobusu. Kaže da nisu sva djeca smireno gledala što se događalo. Učenici četvrtih i petih razreda su bili vidno uznemireni pa je neke od njih morala smirivati.

– Bili smo zbunjeni kad smo čuli udarac i shvatili da autobus više ne može ni naprijed ni nazad i da se prepriječio točno preko pruge. Jedna je djevojčica plakala, a druga drhtala od straha, pa sam ih tješila. Nasreću, nije došlo do tragedije. Dala sam mu svoj mobitel da javi policiji, što je i učinio. Djeca koja žive blizu pružnog prijelaza ubrzo su počela odlaziti kući pješke, a po one koji nisu mogli došli su roditelji – objasnila je Paola.

Jedan od učenika kaže da je ovo već drugi put da ih vozi kućama zabranjenim putem. Ta cesta je prečac, a autobus jednostavno ne može prijeći onuda. Makadam je i preusko je. Tako je bilo i u petak u 14 sati. No, s druge strane, vozač tvrdi da je obilazio šljunak koji su ostavili cestari te da mu je zato propao kotač pa je zapeo na pruzi. Mještani su odmah došli do autobusa. Vidjeli su da je s djecom sve u redu, pa su ga pokušali izvući.

Nakon dva sata uspjeli su ga izvući unazad. Policija će istragom utvrditi što je autobus ondje uopće radio. (24sata.hr)

Vezano
1 komentar
  1. Traže se Osoba.info i Događaj.info 2013. godine | Križevci.info

    […] predan dobrotvorni rad i kandidaturu za dobrotvorku godine 10. Kristijan Višak, za herojski podvig zaustavljanja vlaka pred autobusom zapelim za […]

Komentari su zatvoreni.