Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1277

Venera u Vlašićima 3. travnja 2020. To se događa svakih osam godina. Foto Martin Vujić, Perzeidi
Venera u Vlašićima 3. travnja 2020. To se događa svakih osam godina. Foto Martin Vujić, Perzeidi
Venera u Vlašićima 3. travnja 2020. To se događa svakih osam godina. Foto Martin Vujić, Perzeidi

 

Ovo je prva emisija Ne dirajte mi krugove nakon 28 dana. Bez najave bili smo na prisilnom godišnjem odmoru, a zna se i zbog čega. Nastavljamo tamo gdje smo stali 10. ožujka: u sjećanje na nedavno preminulog maestra Vladimira Kranjčevića na početku slušamo dvadesetak minuta do sada neobjavljene snimke tribine Dirigentska sjećanja maestra Kranjčevića, na kojoj je maestro gostovao, održane na Culture Shock Festivalu u Križevcima 23. ožujka 2017. godine, a koju je vodio križevački dirigent Ozren Bogdanović. Ovo je već treći nastavak snimke te tribine.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Ding dong priče Jane Bauer, knjiga za mlade je Filozofija ma što pak je to?: 13 priča o Antičkim foilozofima Brune Ćurka i Matije Mate Škerbića, na odjelu beletristike Rakija: Proze iz Banata Matěja Hořave, a na stručno-znanstvenom odjelu Fiu odiseja: Pod jedrima oko svijeta Ivice Ive Orlića.

U Vijestima Krugova saznajemo da je križevačka knjižnica otvorila virtualnu knjižnicu, koliko je koronavirus nanio štete programu EPK Rijeka, kako se naša kultura snalazi online…

Na današnji datum rođeni su Franjo Ksaverski, Charles Fourier, Ante Topić Mimara, Francis Ford Coppola i Kazimir Ostrogović, Francuska je prihvatila metar za jedinicu duljine, engleski kemičar John Walker prodao je prvu modernu šibicu, IBM je predstavio System/360, potopljen je najveći bojni brod ikada izgrađen… Umrli su El Greco, Georg Simon Ohm, Milutin Cihlar Nehajev, Henry Ford, Krsto Hegedušić i Relja Bašić.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo da je ustanovljena željezna kiša na jednom egzoplanetu.

U Zanimljivostima i dalje govorimo o vidu i očima, a za kraj ostavljamo misao engleskog romantičarskog pjesnika Williama Wordswortha koji je rođen na datum ove emisije 1770. godine.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Johanna Sebastiana Bacha, Ludwiga van Beethovena, Charlesa Burneya, Ravija Shankara, Billie Holiday, Bobbyja Barea te grupa The Knack i Bon Jovi.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1277 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 7. travnja od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.