Marko Slavečki: ‘Država treba uložiti znatno više napora u informiranje o poticajima’

Portal Križevci.info nastavlja s predstavljanjem pozitivnih primjera i uspješnih priča mladih iz križevačkog kraja te ovaj mjesec donosi intervju s poduzetnikom Markom Slavečkim (26), vlasnikom križevačkog obrta “Promus IT”, dobitnikom nagrade za malog poslodavca godine koji zapošljava osobe s invaliditetom. Ovim povodom Slavečki iznosi iskustva u poslovanju u području informacijskih tehnologija (IT) te savjete kako je za razvoj i napredak Hrvatske neophodno napustiti “recesijski” način razmišljanja.

Nedavno je održana 4. dodjela nagrada za poslodavca godine koji zapošljava osobe s invaliditetom, koja se dodjeljuje u suradnji Fonda za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom, portala MojPosao, Programa ujedinjenih naroda za razvoj – Hrvatska (UNDP), Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske obrtničke komore i predstavnika civilnog društva. Gospodine Slavečki, vaš obrt je ovogodišnji pobjednik u kategoriji malih poslodavaca. Jeste li očekivali ovakvo priznanje?

Moram priznati da nismo, i samim time to nas je ugodno iznenadilo. Mislim da žitelji našeg kraja nisu niti svjesni koliko je ova nagrada velika i kako je zapravo važno biti prepoznat kao kvalitetno poduzeće, koje zadovoljava kako poslovne tako i društveno–socijalne aspekte poslovanja, ali i ljudskosti. Jako mi je drago da su i Koprivničko–križevačka županija i Grad Križevci prepoznali važnost ovog priznanja, jer od samog osnivanja poduzeća moja ideja je bila stvoriti stabilnog IT poslovnog partnera malim i srednjim poduzećima, kvalitetno „posloženo“ i društveno odgovorno poduzeće u kojem ne postoje razlike već samo rad i kvaliteta.

Poslovanje ste pokrenuli 2009. godine, a danas imate deset, što stalno što privremeno, zaposlenih. Jeste li potrebe za stručnim kadrom u Križevcima lako namirili, imate li planova za nova zapošljavanja?

S obzirom na obujam poslova, mi ovoga trenutka imamo potrebu za dodatnom radnom snagom. S obzirom na određene projekte koje radimo, ali i one koje pripremamo s jednim američkim–saudijskim konzorcijem, ukoliko dođe do suradnje i realizacije projekata koji nisu kratkotrajni, ove ćemo godine minimalno zaposliti 10 do 20 visokokvalificiranih djelatnika za stalno. Ja bih iskreno volio da zaposlimo što više naših mladih sugrađana, obrazovanih informatičara spremnih za rad i učenje, a smatram da se u Križevcima može naći obrazovane i sposobne radne snage. Pokrenuli smo otvaranje d.o.o.-a te se itekako imamo namjeru širiti. Ovog trenutka imamo raspisano nekoliko natječaja za  zapošljavanje web dizajnera, PHP programera te sistemskih Linux administratora za rad sa serverima.

Iz ureda župana Koprivničko-križevačke županije spominju da je nedavno jedan od vaših programa u poznatom PC magazinu svrstan među 10 najboljih rješenja za 2011. godinu. Možete li reći o čemu se konkretno radi?

Kreirali smo program „Virtualni ured“ koji je u potpunosti baziran na webu, potrebna je samo veza na internet te web preglednik. Ovo je kompletno rješenje, jer sve na lokalnoj radnoj površini, sve alate i programe koje koristite, „kreira“ i nudi u jednom „Virtualnom uredu“ na webu, dostupnom od bilo kuda i u bilo kojem trenutku. Ovo je jedno od najboljih rješenja u 2010. godini prema PC Magazinu. „Promus Ured“ omogućava tvrtkama upravljanje projektnim zadacima, praćenje naplate, upravljanje dokumentima, komunikaciju sa suradnicima, kupcima i dobavljačima, raspored sastanaka i događaja te kompletnu elektroničku komunikaciju. Tu također postoje još neka priznanja i nagrade, poput četiri web stranice među VIDI Web Top 100. Znači, postoji određena kvaliteta koja je prepoznata i izvan granica naše zemlje, po tome smo izvoznici.

Među vašim uslugama nudite hosting i izradu web sjedišta, kao i neka softverska rješenja za tvrtke, poput upravljanja dokumentima, virtualnog ureda koji ste naveli, itd. Radi li se o proizvodima vaših vlastitih programera ili ste reseller gotovih rješenja?

Mi u principu radimo kompletna web rješenja s ugrađenim različitim sustavima, a sada pokrećemo i uslugu kompletnog online backupa. Specifičnost svega je da su naša rješenja rađena u PHP-u i bazirana na webu uz maksimalnu sigurnost. Jedino reseller rješenje koje smo imali je program jednog rumunjskog poduzeća za industriju prozora i vrata, ali moram priznati da interes u Hrvatskoj za time i nije bio pretjeran, tako da smo se skroz prebacili na vlastita rješenja. Inače, sada radimo nekoliko „programa po mjeri“, za određene klijente i njihovo poslovanje prema točno zadanim parametrima i u potpunosti prilagođeno njihovim potrebama. Jedna itekako zanimljiva informacija, nedavno objavljena u jednom informatičkom časopisu, kaže da je gotovo 70% IT tržišta Hrvatske slobodno, tj. da su poduzeća u Hrvatskoj u 2010. tek počela otkrivati internet i sebe prezentirati na internetu. Evo, trebalo nam je 20 godina da shvatimo da se itekako isplati kvalitetno predstaviti na internetu i da nas uvijek netko može pronaći na webu, gdje možemo prebaciti i vlastito poslovanje.

Križevce je još 2008. Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva nagradilo za poduzetničku zonu u Ulici Nikole Tesle kao najuspješniju u Hrvatskoj, dok s druge strane nikako da se pokrene razvoj nove zone u Gornjem Čretu. Jesu li Križevci zahvalna sredina za pokretanje poduzetništva, što je dobro, a što bi, po Vašem mišljenju, trebalo mijenjati?

Križevci su odlična sredina za pokretanje poslovanja kojim se mi bavimo, ali ne možete se bazirati samo na tržištu grada ili županije, to su komercijalno mala tržišta u razvoju. Centar većine poslovnih događanja je ipak Zagreb, no s obzirom na udaljenost Križevci su idealno mjesto za bez problema otići na poslovni sastanak s partnerima iz cijele zemlje, ali i Europe. Iako većinu poslovnih kontakata obavljamo putem e-maila ili interneta, kao lokal patriot i mladi poduzetnik mogu reći da su za nas Križevci idealni! Svjestan sam da postoje veliki problemi, da se poduzeća doslovno bore za preživljavanje, ali mislim da se tu ipak radi o poslovnoj „(ne)kulturi“, gdje u pravilu velika poduzeća „gaze“ mala. Za Križevce je itekako bitno razvijanje nove poduzetničke zone jer se time otvaraju nova radna mjesta, a najviše možemo profitirati ako se radi o proizvodnim pogonima. Mi smo također zainteresirani za izgradnju poslovnih prostora u zoni i nadam se da će lokalne vlasti pronaći kvalitetan model za razvoj, zapošljavanje i poticanje gradnje, možda po uzoru na jedan najboljih primjera u našoj okolici, Varaždin tj. Bartolovac, koja je po meni daleko najjača poduzetnička zona u Hrvatskoj. Mislim da i sami poduzetnici nisu zapravo dovoljno informirani od strane državnih institucija o mogućnostima koje se pružaju kroz različite poticaje, EU fondove i ostalo. Određena ministarstva bi trebala uložiti znatno više napora da te mjere koje postoje još više približe poduzetnicima, jer je žalosno da smo iskoristili samo 20% bespovratnih sredstava EU.

Kako se ova globalna financijska kriza odrazila na IT tržište, prema vašem iskustvu, budući da ste u posao krenuli taman u vrijeme kad je recesija u Hrvatskoj i svijetu već uzimala maha?

Prema podacima Business.hr, IT tržište je u posljednje dvije godine „opalo“ za 20%, u što spada i softver i hardver. Iskreno, mi nismo previše osjetili navedenu recesiju, ali ima situacija u kojima poduzeća riječ „recesija“ koriste kao razlog za nepodmirenja određenih otvorenih stavaka. Sigurno da recesija postoji, ali mislim da ne u okvirima u kojima se spominje, već se ta riječ masovno koristi za neplaćanje obaveza. Ako poduzeće od 350 milijuna kuna prometa i preko 50 milijuna kuna dobiti u 2009., s povećanjem zaposlenih sa 150 na 200 u 2010. nama ne može platiti račun od nekoliko desetaka tisuća kuna, onda o čemu mi tu pričamo? O recesiji? Mislim da je to samo primjer iskorištavanja „pozicije“ i „recesije“ o kojoj svi pričaju i svakodnevno spominju. Smatram da „recesija“ kod nas traje od kada u Hrvatskoj postoji poduzetništvo!

Neki lokalni poduzetnici podržavaju sportaše, poput košarkaša ili pak nogometaša, drugi sufinanciraju rad kulturnih udruga. Što vi kao mladi poduzetnik smatrate u društvenom životu Križevaca vrijednim podrške?

Svaki projekt koji teži društvenom, socijalnom, gospodarskom, sportskom ili nekom drugom razvoju Križevaca i okolice hvale je vrijedan, i mi ćemo takve projekte pokušati što više podržati u granicama naših mogućnosti. Veseli me iskreno da unazad par godina postoje određeni projekti koji okupljaju mlade križevačkog kraja i mi smo uvijek dostupni podržati ih na različite načine. Uključeni smo kao jedan od sponzora košarkaškog kluba „Prigorje financije“ Križevci, za koji smatram da je odličan sportski projekt od kojega puno korisnog i pozitivnog mogu imati i Križevci i županija. Iskreno se nadam da će u skorijem periodu Križevci napokon dobiti jedan prvoligaški sportski kolektiv, kakav definitivno zaslužuju! Također, podržavamo i određene udruge, i to ne samo u Križevcima, nego diljem Hrvatske.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.