Pred svjetskom elitom predstavlja život i rad Marcela Kiepacha

DANAS U MADRIDU

Na ovogodišnjem HISTELCON-u, velikoj konferenciji IEEE-a, međunarodnog udruženja ineženjera elektrotehnike, elektronike i komunikacija, koja od srijede do petka traje u Madridu, predstavit će se i Križevčani. U sklopu izlaganja o pionirima elektrotehnologije mr. sc. Hrvoje Belani predstavit će danas rad o hrvatskom izumitelju, rođenom Križevčaninu Marcelu Kiepachu (1884-1915.).

Rad je Belani pripremao zajedno s kolegama iz križevačke udruge P.O.I.N.T., i to je prigoda da se i na velikoj pozornici, gdje se okuplja svjetska krema elektrotehničke struke i znanosti, ponovno ukaže na vrijednosti i ulogu Kiepacha, koji je u kratkom životu, do smrti 1915. u 1. svjetskom ratu, izumio, među ostalim, dinamo za rasvjetu vozila, žirokompas, po čemu su ga mnogo kasnije prozvali i “umno čudovište” i izumitelj u kratkim hlačama.

Konferenciju HISTELCON sponzorira najveća španjolska telekomunikacijska tvrtka, a Križevčanima su sudjelovanje omogućili Grad Križevci i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.