Gosti iz Kosova uče na križevačkom primjeru

KRIŽEVCI – Izaslanstvo Ministarstva znanosti, školstva i tehnologija Republike Kosovo posjetilo je Grad Križevce kako bi na zornom primjeru saznali koji je put kandidiranja projekata gradnje školskih objekata pomoću sredstava Europske i Svjetske banke. Za primjer im je predočena izgradnja nove križevačke strukovne škole, Srednje škole ‘Ivan Seljanec’, koja se podiže unutar prostora bivše vojarne.

Ravnatelj škole Brunoslav Sabolek i pročelnik za društvene djelatnosti Mladen Tenodi pojasnili su Kosovarima da čitav put počinje po mjerilima stranih investitora opravdanim zahtjevom za kreditno ulaganje, a on je u Križevcima bio i više nego opravdan. Naime, u zgradi projektiranoj za potrebe 240 učenika, obrazovati se mora njih 850, gimnazijalaca i učenika strukovnih zanimanja. Križevački gradonačelnik Branko Hrg zatim je naveo idući korak, zajedničko kandidiranje projekta od strane Grada i Koprivničko-križevačke županije, kao i posebnost i dodatan razlog što je projekt odobren. Naime, njime se rješavaju prostorni problemi svih gradskih srednjih škola, te dijelom i Visokog gospodarskog učilišta.

O samom sustavu decentraliziranog školstva u Hrvatskoj, o provedbi sustava javne nabave te na pitanja gostiju s Kosova govorio je i odgovarao voditelj kapitalnih ulaganja u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Petar Šokić. Koprivničko-križevački župan pak Darko Koren izrazio je zadovoljstvo što je naš kraj stigao do točke kada iskustva i znanja stečena u posljednjih 20-ak godina, možemo početi prenositi i drugima. Nakon razgovora gosti i domaćini obišli su gradilište Škole ‘Ivan Seljanec’, na kojem su radovi počeli u svibnju, a učenici bi u novu zgradu trebali ući iduće školske godine.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.