Primanja zaposlenika županije 3-4% manja

KOPRIVNICA – Pred vijećnicima Skupštine Koprivničko-križevačke županije u petak će se naći prijedlog nove odluke o koeficijentima za obračun plaća 75 službenika i namještenika u županijskim upravnim tijelima. Prema prijedlogu, koeficijenti su raspoređeni u rasponu od jedan do šest i usklađeni s novim Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi, čija je glavna odredba da masa plaća ne smije prelaziti 20% izvornih prihoda općine, grada ili županije. Prema tumačenju župana Darka Korena primjena novih koeficijenata neće se previše odraziti na platne liste zaposlenika.
– Pretpostavljam da će to značiti određene male korekcije u našoj platnoj masi, odnosno da će to biti smanjenje za tri do četiri posto, s time što određeni broj ljudi ćemo unutar sustava morati na drugačiji način rasporediti, rekao je D. Koren.

Naime, kaže župan Koren, već neko vrijeme dvoje zaposlenika radi na poslovima za Razvojnu agenciju Podravine i Prigorja, pa će oni sada i formalno biti prebačeni na njezin proračun. Također, nekolicina zaposlenika ove i iduće godine steći će pravo na mirovinu, pa će i to smanjiti izdatke za plaće. A činjenicu da Vlada zakonom i uredbom određuje koliko tko smije trošiti na plaće zaposlenika, župan Koren ocjenjuje lošom. Umjesto određivanja mase plaća, kaže, kriterij bi trebao biti opseg poslova koji pokriva određena razina uprave mora obavljati.

– Ako razina županijske uprave mora obavljati određene funkcije, onda točno treba propisati koliko to zaposlenika mora obavljati. Iz postojećeg zakona proizlazi da si zapravo one županije koje imaju nešto komotnije stanje vezano uz proračunske prihode, mogu dopustiti da imaju i više zaposlenih nego što je potrebno. Istovremeno, siromašnije županije neće moći obavljati ni osnovne funkcije, jer za ta radna mjesta neće imati dovoljno izvornih prihoda, zaključio je koprivničko-križevački župan Darko Koren.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.