Oporba pitala o plaćama i naknadama

KRIŽEVCI – Na posljednjoj sjednici križevačkog Gradskog vijeća SDP-ov Vilim Jurić među 20-tak pitanja upućenih gradonačelniku, pročelnicima i službama Grada uvrstio je i jedno svoje, koje se zapravo sastojalo od čak šest potpitanja.
– Tko i na temelju kojih propisa donosi odluku o visini naknade gradskih vijećnika i članova odbora Gradskog vijeća, o visini plaća zaposlenih u gradskoj upravi, o visini plaće zaposlenih u ustanovama koje se preko 50% financiraju iz gradskog proračuna, pa onda tko donosi odluku o visini naknada zamjenika gradonačelnika i na kraju isto tako o visini plaće gradonačelnika, zanimalo je oporbenog Jurića.

Kako je kasnije na dnevnom redu sjednice križevačkih vijećnika bio i rebalans proračuna, Vilim Jurić je svoje pitanje obrazložio brigom za moguće uštede. Odgovor je dobio od tajnice Grada Ane Lukačić Lojen, koja je navela da sve te odluke donosi Gradsko vijeće, a donijelo ih je u prošlom sazivu. Budući da one nisu vezane mandatom kako Gradskog vijeća tako ni gradonačelnika, one su važeće i sukladno njima se isplaćuju naknade. Volja je gradskih vijećnika hoće li mijenjati postojeće odluke o plaćama i naknadama, rekla je Lukačić Lojen.

Osnovice pak plaća i koeficijenti za gradske službenike i zaposlenike u ustanovama Grada određene su na osnovi zakona, a sa sindikatima su sklopljeni kolektivni ugovori koji im jamče ta prava, zaključila je pravnica Grada. Njezinim odgovorom vijećnik Jurić nije bio zadovoljan, a ponajviše dijelom o određivanju plaća službenika prema Zakonu o lokalnim službenicima.
– Ako je tome tako onda bi netko trebao objasniti zašto su u gradskim službama, ne samo u Križevcima nego i u ostalim gradovima i općinama, plaće duplo veće nego državnih službenika, podvukao je V. Jurić.

Svoju repliku SDP-ov vijećnik završio je traženjem pismenog odgovora na svako od postavljenih potpitanja, a njegovi kolege, pogotovo iz suprotnog tabora predvođenog HSS-om i HDZ-om vjerojatno su se upitali zašto je vijećnika Jurića tema plaća zaintrigirala baš sada. Naime, on osim što je dugogodišnji tajnik križevačkog SDP-a, već je bio i gradski vijećnik.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.