Križevački komunalci spremni za snijeg i led

KRIŽEVCI – Zimsku službu na području grada Križevaca i ove će sezone obavljati tamošnje Komunalno poduzeće. Pored svojih pet strojeva, kamiona, traktora i rovokopača, za čišćenje snijega i posipavanje ulica, trgova, parkirališta i nogostupa bit će, prema potrebi, korištene usluge još četiri kooperanta. Prošla i prethodne blage zime ostavile su na skladištu Komunalnog poduzeća poveće zalihe, pa je tako već na raspolaganju 14 tona soli i 100 tona sipine, a u planu je nabava otprilike još tolikih količina. Zimska služba u Križevcima će od ove godine imati i jednu novost.

Nakon što je središte grada dobilo novo lice iz temelja preuređenim Nemčićevim i Strossmayerovim trgom, njih će od snijega i poledice morati štititi na poseban način. Naime, da ne bi bilo oštećenja na opločenjima i kamenu, sipina za njih ne smije sadržavati sol, pa je planirana  nabava 2 tone takvog posebnog posipala. A možda baš time potaknut križevački gradonačelnik Branko Hrg prilikom donošenja plana zimske službe ponadao se da će jednog dana, po uzoru na europske države, biti donesen zakon koji će normirati upotrebu soli.
– Jer ta sol samo prividno čini dobro, a u krajnjem slučaju ona je štetna za sve. Naravno, ponajviše za automobile, a da ne govorim o javnim površinama, o cestama, o nogostupima. To je katastrofa, rubnjaci odlaze, pojede ih sol i napravi strašno velike štete, a samo zato kaj baš taj dan mora sve biti posoljeno i cesta mora biti suha, rekao je Hrg.

Zanimljivo je da kilogram posebne sipine za trgove s dopremom košta čak 7 kuna, dok je kilogram industrijske paške soli svega 70 lipa. Inače, za nabavu, prijevoz i istovar soli i agregata, prepakiranje starih zaliha i troškove osiguranja predviđeno je 80-tak tisuća proračunskih kuna.

Vezano

Komentari su zatvoreni.