Auto-Info: Kia Pro_Cee’d 1.6 CRDi

Kia Pro-Cee’d bio je koncept prikazan na pariškom salonu automobila 2006. godine. Iako većina ljudi ispočetka nije vjerovala da će Kia u serijiu pustiti tako lijep automobil, to se dvije godine poslije ipak dogodilo.

Izvana gledano, Kia Pro_Cee’d izgleda baš onako kako smo ju na početku opisali – atraktivno, dinamično i kompaktno. Glavni krivac za ovaj dizajn jest Kijin dizajnerski centar u Frakfurtu na čelu sa Peterom Schreyer. Napomenimo samo kako je Schreyer dizajnirao i Audija A3… Oštre linije protežu se duž cijeloga automobila te Pro_Ceed’u daju sportski dojam. Tome u prilog ide i položaj vjetrobranskog stakla, veći branici te visoko postavljena i zaoštrena stražnja svjetla.

U unutrašnjosti nema toliko iznenađenja. U biti, sve je isto kao kod standardnog Cee’da izuzev imitacije aluminija na vratima. Testni model bio je opremljen LX CITY paketom opreme te je tako bio opremljen kožnim upravljačem, automatskom klimom, …. Sve u svemu, unutrašnjost izgleda ozbiljno i kvalitetno. Materijali su jako kvalitetni, dok je završna obrada u razini klase u kojoj se vozilo nalazi. Sjedala su udobna i ne umaraju niti na dužim putovanjima, jedino im nedostaje malo više bočnog oslonca. Upravljač je podesiv po visini i dubini, tako da niti niskim ni visokim ljudima nije teško naći idealnu poziciju za upravljanje. Straga ima mjesta za djecu, prtljagu ili 2 odrasle osobe, ali u tom slučaju nedostaje malo prostora za glavu (ukoliko su osobe višlje od 180 cm). Prtljažni prostor nudi 340 litara za smještaj prtljage, a spuštanjem naslona stražnje klupe dobiva se 1210 litara iskoristivog prostora.

Ono najbolje je ipak skriveno ispod poklopca motora. Testirani model bio je opremljen 1.6-litrenim Common-rail dizelašom snage 90 KS. Sigurno se pitate zašto je motor najbolji, a nije pretjerano jak, niti je velikog obujma!? Naime, ovaj motor se pokazao najboljim izborom za jedan kompaktni automobil poput testiranoga. Prosječna potrošnja na testu iznosila je svega 5,9 litara na 100 kilometara, a 235 Nm okretnog momenta dovoljno je i za brza međuubrzanja. Motor je jednostavno toliko živahan da smo često pomislili kako vozimo benzinca. Kako god bilo, ovaj motor najbolja je kombinacija performansi, cijene i ekonomičnosti. Iako nije najjači, „stotku“ lovi za 13 sekundi, a ubrzanje staje na 180 km/h što je dovoljno za vožnje po našim cestama… Mjenjač je solidan. Čvrst je i ima srednje dugačak hod. Može se „zakucavati“ iz brzine u brzinu i uglavnom podnosi sve torture koje mu jedan vozač može raditi. Jedina zamjerka ide izgledu mjenjača koji nikako ne paše u dizajn cijeloga automobila. Pro_Cee’d dobro podnosi sve neravnine zagrebačkih prometnica. U gradu se ponaša uobičajeno, bez iznenađenja, dok se na otvorenoj cesti prilikom pretjerivanja može javiti podupravljanje vozila.

Više na Auto-Info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.