FOI zbog Grada razmatrao ukidanje studija

Dvije godine nakon pokretanja stručnog studija “Primjena informacijske tehnologije u poslovanju” (PITUP) varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike (FOI) u Križevcima, njegovo daljnje održavanje u upravnoj zgradi poduzeća Čelik postalo je upitno zbog neadekvatnosti prostora za izvođenje nastave. Neopremljene i neklimatizirane prostorije, jedno vrijeme bez grijanja, a donedavno i bez zastora, loša zvučna izolacija te slabo održavani sanitarni čvorovi samo su neki od nedostataka trenutnog nastavnog centra FOI-ja u Križevcima koje su nam u razgovoru naveli sami studenti.

Oglušivanje “Grada škole”

Kako neslužbeno doznajemo, gradski čelnici su mjesecima do lokalnih izbora izbjegavali dogovore s upravom varaždinskog fakulteta oko daljnjeg uređenja prostora za izvođenje nastave, odnosno oglušivali se na obaveze iz prvotnog ugovora potpisanog između FOI-ja i Grada Križevaca. Stoga su predstavnici FOI-ja za portal Križevci.info rado iznijeli svoja stajališta o ovoj temi.

Pokretanje našeg studija je rezultat suradnje s Gradom Križevcima. Međutim, uvjeti u kojima sada djelujemo nisu adekvatni i u jednom trenutku smo se namjeravali povući s ovim projektom. Prije svega, radi se o lošim prostornim uvjetima u zgradi tvornice Čelik, objasnio je prodekan za poslovanje FOI-ja prof.dr.sc. Vjeran Strahonja. Unatoč tim problemima, prve dvije generacije su probile led i na tome im zahvaljujemo, ističe prodekan Strahonja.

– Budući da učionice nisu klimatizirane ponekad je vrućina neizdrživa, pa neki profesori čak ne žele održavati nastavu, s pravom, jer to nisu uvjeti za rad, ispričao nam je Tomislav J. (37), student druge godine križevačkog PITUP-a. S njim se slaže i student Saša L. (31), koji naglašava i problem buke s glavne gradske prometnice zbog koje je ponekad vrlo teško pratiti predavanja. Obojica smatraju kako nije ugodno studirati u takvim uvjetima, nedostojnim studija za koji sami plaćaju školarine, kao i pokriće tzv. troškova organizacije nastave.

Pročelnik gradskog upravnog odjela za društvene djelatnosti prof. Mladen Tenodi, koji je i najzaslužniji za pokretanje ovog studija u Križevcima, dosadašnju suradnju s FOI-jem ocjenjuje vrlo dobrom, a trenutnu situaciju komentirao je tek izjavom da su u tijeku pregovori oko poboljšanja studentskog standarda i postizanja boljih prostornih uvjeta. Također je naveo kako su posljednjih nekoliko godina učinjeni znatni pomaci na planu razvoja visokog školstva u Križevcima, ne komentirajući pitanje kojim se to aktivnostima postiže.

Upisi idu, prostor upitan

Na ovogodišnjim upisnim rokovima za I. godinu izvanrednog studija, koji će se održati 4. srpnja i 5. rujna u 9 sati, u dekanatu FOI-ja i križevačkoj gradskoj upravi očekuju da će se kvota od 50 studenata i ove godine popuniti. No, za nesmetano odvijanje nastavnog procesa za čak tri generacije budućih stručnih prvostupnika primijenjene informatike, tri trenutno korištene prostorije u Čeliku, dvije predavaonice te jedan improvizirani računalni laboratorij, zasigurno neće biti dostatne.

– U Križevcima moramo pronaći adekvatni prostor za novu akademsku godinu i trenutno smo time zaokupljeni, istaknuo je prodekan Strahonja primarne interese varaždinskog fakulteta u Križevcima te zaključio: Svi budući koraci vezani su uz lokalne partnere u Križevcima. To su, prije svega, Grad, a potencijalno i Visoko gospodarsko učilište, institucija na kakvoj mogu pozavidjeti i druge, puno bogatije i veće sredine.

Spomenimo još na kraju da su početkom prošle godine čitatelji portala Križevci.info otvaranje ovog studija proglasili događajem godine za 2007. u Križevcima. To je dobar pokazatelj da građani podržavaju razvoj visokog obrazovanja u gradu te (po)novoizabrana gradska vlast bez zadrške mora učiniti sve kako bi se kvaliteta ovog studija, odlično prihvaćenog od samih studenata, primjereno povećala i stabilizirala.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.