Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1173

Diskusija nakon predavanja Doba evolucijske genomike 1. rujna 2017. (foto Martin Vujić)
Diskusija nakon predavanja ‘Doba evolucijske genomike’ 1. rujna 2017. (foto Martin Vujić)

Na početku emisije slušamo snimku prve polovice diskusije koja se povela nakon predavanja dr.sc. Martine Bradić, znanstvene istraživačice i gostujuće predavačice na Sveučilištu u New Yorku, na temu Doba evolucijske genomike, 1. rujna u križevačkoj Gradskoj knjižnici Franjo Marković.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su vodič i priručnik za uspješne tinejdžere, Tri priče o nama Laure Barnett, te roman Male prljave laži Sharon Bolton. Saznajemo i za dva predavanja koja se pripremaju u drugoj polovici tjedna, Davora Rostuhara i o vježbanju za održavanje zdravlja.

U Vijestima Krugova govorimo o našem tajanstvenom pjesniku Svenu Adamu Ewinu, o pronađenom Rubensovom portretu za koji se 400 godina smatralo da je izgubljen, o retrospektivi Toma Gotovca u Rijeci, o Tjednu filantropije u Križevcima…

Na današnji datum rođeni su Ivo Benko, Thomas Stearns Eliot, Martin Heidegger, Ivan Pavlov i papa Pavao VI. Održana je prva televizijska debata između predsjedničkih kandidata u SAD, Francis Drake vratio se sa svog nehotičnog puta oko svijeta, teško je oštećen Partenon u bici između Mlečana i Turaka, a Albert Einstein objavio je svoj prvi članak s područja posebne teorije relativnosti. Umrli su Džore Držić, Edgar Degas, Anna Magnani, Lavoslav (Leopold) Ružička, Jurij Vega, Levi Strauss, Hugh Lofting, Alberto Moravia…

U Svemirskom kutku otkrivamo da Australija pokreće svoju svemirsku industriju, da nam se na trenutak vratio OSIRIS-REx, da se opet “dogodio” “neuspješan” “smak svijeta”, a na kraju izvještavamo o zanimljivostima našeg neba ovih dana, to jest što sve možemo uočiti na nebu, uzimajući u obzir i prirodne i umjetne objekte.

Zanimljivosti se bave najstarijim do sada poznatim zapisom broja nula na svijetu, a opraštamo se do sljedeće emisije jednom šaljivom izrekom.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, te uz novosti na glazbenoj sceni, pa slušamo glazbu Georga Gerswina, Béle Bartóka, Jurice Pađena i Aerodroma, Bryana Ferryja, Bessie Smith, Pere Gotovca u izvedbi Ibrice Jusića, te Olivije Newton-John.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1173. emitira se u utorak, 26. rujna od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 30. rujna od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.