Gledatelji sami predložili ime dvorane

Na godišnjem koncertu Hrvatskog pjevačkog društva "Kalnik" u Podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima posjetiteljima je dana prilika da na papiru napišu svoje prijedloga za ime te dvorane, uređene sredstvima HPD-a, tvrtki, lokalne uprave i građana 2000. godine. Dvorana je već nosila ime HPD-a "Kalnik", koje je 2004. ukinuto kad je brigu o prostoru preuzelo Pučko otvoreno učilište, a inicijative za novim imenom čule su se čak i ljetos u Gradskom vijeću, kada je vijećnik Petar Milas kazao da bi je trebalo nazvati Dvorana Janje Hanžek, po nekadašnjoj glumici porijeklom iz Križevaca.

Križevački zboraši stava su da o imenu dvorane, koja je izuzetna zbog svojih akustičnih svojstava idealnih za održavanje vokalnih priredbi, treba odlučiti javnost, a ne politika. Među prijedlozima koje su posjetitelji ispisali na programu koncerta prednjače Dvorana HPD-a i Muzička dvorana, a ima i naziva poput Spomen dvorana glazba ili Dvorana Sidonije Rubido Erdoedy, odnosno prve hrvatske primadone. Bez obzira što tu dvoranu osim zboraša koriste i mnoge druge udruge, a služi i za predavanja i tribine u organizaciji POU, prevladava stav da dvorana zaslužuje svako drugo ime osim sadašnjega Podrumska.

Subotnji koncert mješovitog zbora HPD-a "Kalnik", pod ravnanjem prof. Branke Špoljar, održan je u čast zaštitnice glazbenika i pjevača Svete Cecilije, a ponudio je uglavnom narodne napjeve i pop-rock klasike u zborskom aranžmanu, bez preozbiljnih duhovnih skladbi, a takav se izbor svidio i publici. Gost, tenor Nikša Radovanović, razgalio je okupljene arijama iz Puccinijevih opera Tosca i Turandot i napolitanskom Funiculi funicula, u čemu mu je za klavirom asistirala prof. Zlata Životić.

Zboru su glazbena pratnja bili i mladi učenici udaraljkaškog odjela križevačke glazbene škole – Jasmin Abou Aldan i Domagoj Binder, klavira Tomislav Tenodi te gitare Krešimir Grloci.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.