Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1347

Razgovor s prof. Vernesom Smolčić nakon predavanja na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru 25. rujna 2021. (foto Martin Vujić)

U Temi Krugova razgovaramo s astrofizičarkom profesoricom na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu dr. sc. Vernesom Smolčić prije njenog predavanja na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru 25. rujna ove godine koje je bilo naslovljeno Crne rupe – od opće teorije relativnosti do supermasivne crne rupe u središtu Mliječnog puta. Razgovaramo općenito o njenom životu i radu.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Animalium Jenny Broom, knjiga za mlade je Rowleyjeva strašno simpa pustolovina Jeffa Kinneya, na odjelu beletristike Otok nestalih stabala Elif Shafak, a na stručno-znanstvenom odjelu Digitalno učenje u razrednoj nastavi: Analogni priručnik za digitalno doba Igora Rukljača i Ivane Jurjević Jovanović.

Na današnji datum rođeni su Milan Šufflay i Jean Monnet, u Zagrebu je bio veliki potres, u Njemačkoj Kristalna noć, otvorena je Strossmayerova galerija, srušeni su Berlinski zid i Stari most u Mostaru, umro je Stieg Larsson. Dan 9. listopada je Međunarodni dan izumitelja

U Vijestima Krugova govorimo o Interliberu, o arhivu HRT-a, o štetama od potresa na kulturnim dobrima i ustanovama kulture, o kopiji Mone Lise, a najavljujemo i programe u projektu Future Hub Križevci.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo i najavljujemo početak obilježavanja 10 godina meteorita Križevci predavanjima u četvrtak 11. studenoga.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Unica Wilhelma van Wassenaera, Sigmunda Romberga, grupa Creedence Clearwater Revival i Scorpions, pjevanje Yvesa Montanda i sviranje Stjepana Radića.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1347 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 9. studenoga od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.