Na staroj bolnici otkrivena spomen-ploča Gundrumu

U_cast_Gundrumu_ploca_na_bolnici.JPGNekadašnjem gradskom fiziku-liječniku, piscu, zdravstvenom savjetniku Franu Gundrumu Oriovčaninu večeras je u Križevcima otkrivena spomen-ploča. Dogodilo se to na sam dan rođenja ovoga znamenitog Križevčanina, rođenog prije točno 150 godina u slavonskom mjestu Oriovac. Ploča u čast Gundruma postavljena je u Starčevićevoj ulici na zgradi stare bolnice gdje je Gundrum bio upravitelj.


Ovdje_je_lijecio_F.Gundrum_Oriovcanin.JPGNa prigodnoj svečanosti s križevačkim puhačkim orkestrom, o Gundrumovim dosezima u popularizaciji zdravlja, prosvjećivanju puka i njegovoj veličini u križevačkim i hrvatskim okvirima 19. i 20. stoljeća govorili su predsjednica križevačkog ogranka Matice hrvatske mr. Renata Husinec, gradonačelnik Branko Hrg, dr. Sanja Švarc-Janjanin uime koprivničkog ogranka Hrvatskog liječničkog zbora i potpredsjednik Matice Stjepan Sučić, svi redom zaslužni za postavljanje ploče koja bi Križevčanima trebala biti podsjetnik na slavnog sugrađanina, nazvanog danas "graditeljem hrvatskog kulturnog prostora." Ploču su na, godinama oštećenoj stambenoj zgradi, zajedno otkrili križevački gradonačelnik i mr. Franjo Husinec, liječnik, autor monografije o Gundrumu i član Matice, kojeg je supruga, gđa Husinec najavila i kao čovjeka koji je Gundruma, svjetskog putnika i istraživača, zapravo otkrio.
Gundrum_za_Svjetski_dan_posta.jpg
Danas su u križevačkom poštanskom uredu bili u upotrebi i prigodni poštanski žig i koverta s likom Frana Gundruma Oriovčanina, povodom godišnjice rođenja i Svjetskog dana pošte.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.