Prvi nastup i odmah šampionski naslov


Obitelj Hlebić iz Selnice Miholečke u općini Sveti Petar Orehovec 15 se godina bavi proizvodnjom sireva, a 20-godišnji sin Tomislav, koji je 5. listopada izradio polutvrdi sir s ljutom paprikom i vlascem, donio im je šampionsku titulu na ovogodišnjoj, 5. izložba sira i Danu sira Koprivničko-križevačke županije, održanima u Križevcima. Tomislavu je to prvo izlaganje i odmah se okitio najznačajnijim odličjem.


"Završio sam Opći smjer Poljoprivredne škole i sirevima se bavim tri godine. Mislim da je za ovaj uspjeh presudna točno pogođena mješavina začina" – kaže Tomislav, koji dvaput tjedno sireve prodaje na tržnici u zagrebačkim Utrinama.
Obitelj Hlebić ima deset muznih krava uz podmladak, i tek planira koristiti kredit za pokretanje nove sirane.


Uzorak Tomislavova sira jedan je od 45 koliko je ocijenilo Stručno povjerenstvo 7.i 8. listopada na Agronomskom fakultetu, a koje je ukupno na subotnjoj izložbi podijelila 18 zlatnih, 9 srebrnih i 4 brončane medalja.


"Mnogo zlatnih medalja je posljedica dobre tradicije u proizvodnji u Križevcima i okolici, a i siroljupcima se sviđa široka paleta tipova i podtipova sireva. Ocjenjivali smo sve – vanjski izgled, boju, miris, presjek, konzistenciju, okus" – reče uime Povjerenstva dr. Samir Kalit s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.


Jubilarna izložba, u organizaciji Udruge sirara Prgica, Srednje gospodarske škole, OŠ Ljudevita Modeca i Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, te uz podršku Grada, Županije i Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, okupila je dosad najveći broj izlagača.


Pokazalo se da je prostor u dvorani Komunalnog poduzeća pretijesan, pa je moguće , što su istaknuli predstavnici gradske i županijske vlasti, preseljenje u Sportsku dvoranu ili čak jedan od hangara bivše vojarne nagodinu, što pozdravlja i dipl. ing. Dario Zagorec iz Prgice., idejni začetnik izložbe sira u Križevcima, s koje je kadrove za svoj dokumentarni film Ruža s Mliječnog puta snimila i ekipa autora Miroslava Mikuljana.

Najbolji sir po ocjeni i glasovima publike je gouda Srednje gospodarske škole, slijede polutvrdi sir sa šunkom proizvođača Ljiljane Pečnik iz Sv. Martina te polutvdi dimljeni sir Ivke Stručić iz Velikog Potočeca. Zagorec ističe da je kod izbora najuređenijeg štanda titulu najuređenijeg dobila Osnovna Škola Ljudevita Modeca iz Križevaca, drugo mjesto je zauzela Kalničanka proizvodi na čelu s Martinom Vidmanić iz Potoka Kalničkog dok je treći najuređeniji štand Danijele Šantić iz Miholca. Najsretniji posjetitelj na tomboli ponio je kući živoga jarića.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.