Gornja Rijeka kao centar proizvodnje šljiva u županiji?

Mještani općine Gornja Rijeka u Koprivničko-križevačkoj županiji u subotu su se sjatili u “Šljivarski čošek” u selu Dropkovcu, gdje je u povodu Dana općine otvorena nova kulturna i turistička manifestacija – Šljivarijada.
Članovi Sportskog društva Plava krv u organizaciji priredbe bili su vođeni jasnim načelima, kazavši da je Šljivarijada u čast njihovih predaka.
“Priređujemo je u znak prisjećanja na kalničke šljivare, koji su, prema legendi, u 13. stoljeću spasili ugarskog kralja Belu IV. od Mongola, pruživši mu utočište i hraneći ga šljivama. Kralj im je za zahvalu dao povlastice plemenitaša” – objasnio je predsjednik Društva Ivica Srbljinović.

Upravo je mjesto Dropkovec i jezgra “plemstva” u ovome kraju, koje je ovdje imalo i svoje groblje, a sada ima i novu priredbu. Franjo Katanović, s jednim od plemenitaških prezimena, došao je u čošek pokazati kako se nekad pekla rakija od šljiva.
“Ovi mladi su me digli da im pokažem jer oni to više ne znaju. Za finu rakiju treba dobar plod, makar je šljiva u ovom kraju sve slabije kvalitete. No rakija je i dalje ljekovita ičak ima antibakterijska svojstva” – iskren je Katanović, koji je rakiju ponudio općinskoj načelnici Štefici Tukši, županu Darku Korenu i državnom tajniku Josipu Kraljičkoviću, koji je uime pokrovitelja, ministarstva poljoprivrede, otvorio Šljivarijadu.

“U Hrvatskoj je posađeno preko 4 milijuna stabala šljive, razbacanih nažalost po dvorištima a ne plantažama, no ovaj kraj pokazao je da je prepoznao korist tog voća, pa predlažem županu Korenu da upravo Dropkovec bude nositelj razvoja proizvodnje šljiva u županiji” – najavio je Kraljičković. Najavio je stručnu i financijsku pomoć onima koji odluče razvijati projekte sa šljivama, poput proizvodnje pekmeza, kolača, rakije.

Na priredbi su domaće poljoprivrednice izložile i proizvodi sa šljivama, od kojih mnogi, kao gibanica, pera, pita, i nisu često na jelovnicima, pa su se kušale sa zadovoljstvom.

Posjetitelji su mogli sudjelovati i u starinskim zabavnim i sportskim aktivnostima, poput gađanja lukom i strijelom, pucanja iz praćke i plesa plemenitaša. Na priredbi su proglašena i najljepša i najurednija sela, okućnice, cvjetnjaci i pročelja kuća u općini.

Načelnica općine Gornja Rijeka na svečanoj sjednici uz Dan općine podsjetila je koliko je projekata ostvareno u protekloj godini, zahvaljujući suradnji s Hrvatskim vodama, Fondom za zaštitu okoliša, raznim ministarstvima i županijom.
Općina, koja broji oko 2000 stanovnika, osnovala je vlastito Komunalno poduzeće i školsku knjižnicu, počela je sanirati divlja odlagališta otpada, uredila sakralne objekte, izgradila drugu fazu magistralnog cjevovoda, regulirala vodotokove i potoke, modernizirala ceste, otvorila poduzetnički inkubator.
Općinski proračun bio je u 2007. “težak” oko 6 milijuna kuna. Na sjednici je svečano predstavljena i web stranica općine – www.gornja-rijeka.hr. Rezultate u općini i napore poglavarstva, vijeća i načelnice Tukše nahvalili su gosti – načelnik Ferdinandovca Andrija Kudumija, Josip Kraljičković, državni tajnik u ministarstvu regionalnog razvoja Branko Mučnjak, generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić, Darko Koren, predsjednik HSS-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.