Zadruga hmeljara na svjetskoj listi

DOGAĐAJ Treći dani hmelja u Gregurovcu

Hmeljarska zadruga iz Gregurovca u općini Sveti Petar Orehovec uvrštena je na listu svjetskih proizvođača pivarskoga hmelja, navodi se u izvješću grupacije Barth iz Nuernberga, najvećeg prerađivača i distributera toga proizvoda u svijetu.

Bolji u hmelju od Irske

 
 

Sa svojih 16  hektara hmelja mala je zadruga, inače jedini proizvođač pivarskoga hemlja u Hrvatskoj, istisnula sa svjetske  liste Irsku kao poznatu pivovarsku zemlju, koja ima samo tri hektara hmelja. Osim toga proizvodnja hrvatskoga hmelja uvrštena je u pregovore o pristupu Europskoj uniji, kazao je jučer na prigodnoj svečanosti  na hmeljniku u Gregurovcu dr. sc. Siniša Srečec, bivši prvi upravitelj zadruge, stručnjak za hmeljarstvo i tehnologiju prerade pivarskoga hemlja.

Time su započeli 3. dani hmelja, jedinstvena gospodarska, turistička i kulturna priredba koja do nedjelje traje pod pokroviteljstvom  Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnoga razvoja i Koprivničko-križevačke županije. Više od svjetske slave i časti članove Hmeljarske zadruge, njih 13, obradovala je poruka ministra Božidara Pankretića, koju je prenio državni tajnik Josip Kraljičković, da će ministarstvo i dalje davati novčane poticaje za uzgoj hmelja, iako oni ne postoje u EU. Zadrugari iz Gregurovca inače žive od stočarstva. Hmelj uzgajaju i prerađuju već 12 godina najviše iz vlastitog zadovoljstva.

Pokazali i Slovencima

Htjeli su i pokazati i kako se ta kultura može uzgajati pod Kalnikom kao i u susjednoj Sloveniji, kamo su seljani, predvođeni sadašnjim predsjednikom Zadruge Stjepanom Habijancem, godinama odlazili na sezonski rad u hmeljnike, kaže upravitelj Antonio Huzjak. Gregurovčani su jučer među uzvanicima iz ministarstava, županije, grada

Križevaca i drugih ugostili i hmeljare iz Slovenskih Konjica. Počela je i berba hmelja koji obećaje dobar urod od oko 25  tona  sa 16 hektara, a za njega se zbog odlične kakvoće i niže cijene od uvoznoga zanima sve više hrvatskih pivovara. Dani hmelja nastavljaju se za vikend Olimpijadom starih sportova i drugim priredbama.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.