U Križevcima predstavljena akcija „Gradovi i općine – prijatelji djece“

Foto: Krizevci.hr

U Križevcima je prošli tjedan održano Savjetovanje na temu uloge lokalnih i regionalnih zajednica u ostvarivanju prava djeteta. Savjetovanje su održale predstavnice Saveza društva „Naša djeca“ Hrvatske Snježana Krpes i Iva Mandić, a uvodno je njih i okupljene predstavnike općine i Koprivničko-križevačke županije pozdravio gradonačelnik Mario Rajn.

Gradonačelnik je naglasio kako je u proteklih godinu dana puno toga napravljeno za djecu poput projekata energetskih obnova ustanova, poboljšanja materijalnih uvjeta u školi i vrtiću, osiguravanja besplatne školske prehrane „i kao točka na i osiguravanje besplatnih udžbenika za sve naše školarce i to smatramo jednim vraćanjem zajednici“.

„Puno je posla pred nama, mi se toga ne bojimo nego se veselimo i vjerujem da smo zaista na dobrom putu da postanemo Grad Križevci – prijatelj djece“, zaključio je gradonačelnik Mario Rajn.

Savjetovanje je započelo općenitim predstavljanjem akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ koji provode Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Akcijom lokalne zajednice ostvaruju dječja prava iz Konvencije UN-a, a ovaj projekt je zapravo dugoročno ulaganje u djecu, naglasila je gospođa Krpes. Gradovi i općine kad zadovolje kriterije iz programa, stječu počasni naziv „Grad/Općina – prijatelj djece“.

Na području Hrvatske ovaj počasni naziv dostigla su 68 grada i općine, s trendom rasta. Akcija potiče lokalne zajednice da ulažu u usluge za djecu, sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme djece te daju podršku roditeljima u odgoju djeca.

Na području Koprivničko-križevačke županije, jedini koji je dobio ovaj prestižni status je Grad Koprivnica, dok je Grad Križevci trenutno u postupku stjecanja statusa. Upravo je predstavnica Društva „Naša djeca“ Koprivnica Suzana Hergotić ukratko predstavila kako je Grad Koprivnica postao prijatelj djece 2007. godine dok je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Koprivnice Ana Mlinarić predstavila što sve Koprivnica radi za djecu.

Osim ove akcije, Savez je pokrenuo i projekt „Županija – prijatelj djece“ koji je pobliže predstavila gospođa Mandić. U ovaj projekt uključena je i Koprivničko-križevačka županija te se na sudjelovanje županije ukratko osvrnula pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.

Drugi dio Savjetovanja bio je namijenjen posebno članovima Koordinacijskog odbora akcije „Grad Križevci – prijatelj djece“ gdje su članovima dane upute kako se pripremiti i ispuniti završne obaveze kako bi i Grad Križevci dobili ovaj prestižan status.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.