Izvrsnim koncertiranjem na međunarodnu scenu

Protekli je vikend u Novom Vinodolskom održan 24. Susret hrvatskih puhačkih orkestara, gdje je u jakoj konkurenciji osamnaest koji su prošli selekciju na županijskim i regionalnim razinama nastupio i Gradski puhački orkestar Križevci. Izvrsnim izvedbama sladbi “Radio-terme Laško” Iva Tijardovića, “Libertango” Astora Piazzolle te “Farandola” iz 2. suite “Arležanka” Georgesa Bizeta križevački je orkestar pod ravnanjem maestra Marija Komazina potvrdio visoko mjesto među najboljim puhačkim orkestrima Hrvatske.

Kako odlukom organizatora ovi susreti već nekoliko godina nisu natjecateljskog karaktera, svi orkestri sudionici i njihovi dirigenti primili su priznanja Hrvatskog sabora kulture, a sponzor susreta dodijelio je i nagrade trima, prema mišljenju stručnog povjerenstva, najuspješnijim orkestrima. Ove godine to su redom  Hrvatski puhački orkestar Gradska glazba Imotski, Gradska glazba „Trenkovi panduri“ Požega i Gradska glazba Samobor.

Prvoplasirani Imoćani su primili i posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora, za Tijardovićev “Splitski akvarel”. Iako uspjeh ostalih orkestara nije javno rangiran, doznali smo informaciju od predsjednika stručnog povjerestva maestra Mladena Tarbuka da se pri odabiru trećeplasiranog orkestra dvojilo između Križevaca i Samobora, no odluka je na kraju pala na potonje.

Bez obzira na ovogodišnje službene rezultate, meastro Komazin je čestitao svom orkestru na možda i najboljem nastupu otkad sudjeluju na državnim susretima, istaknuvši da je prezadovoljan angažmanom svakog od članova ovog, posljednjih godina znatno pomlađenog orkestra, što je dokaz i odlične suradnje udruge s glazbenom školom Alberta Štrige. Ovdje vrijedi napomenuti kako pitanje gradskog prostora za djelovanje orkestra još uvijek nije riješeno, unatoč javnim obećanjima gradskih čelnika.

Križevački puhači već u nedjelju nastavljaju s pripremama za predstojeći 2. dio Poohfesta, koji će se održati 18. i 19. lipnja 2010. u Križevcima, za vrijeme Velikog Spravišća, kad im u goste dolaze orkestri i glazbe iz Petrinje, Valpova i Tuhelja. Tijekom ljeta im još predstoje gostovanja na 3. međunarodnom festivalu limenih glazbi (FLIG) u Daruvaru te na Stonskom ljetu a, prema riječima maestra Komazina, najesen sudjeluju na natjecanju u Sloveniji, što je tek početak planiranog izlaska na međunarodnu scenu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.