Kraljica krimića i ‘Leš u biblioteci’

josip_martincic_knjizevni_kutakDobrodošli dragi čitatelji u Književni kutak portala Križevci.info! Želja nam je probuditi interes za čitanjem, obilježiti važne obljetnice i promovirati strane, ali i hrvatske autore i djela, tako ćemo svaki mjesec imati temu koja će se povezati uz važne datume u književnom kalendaru, a svaki drugi mjesec bit će posvećen Hrvatskoj književnosti. Nadam se da će vas ovaj projekt, koji se provodi u suradnji s Gradskom knjižnicom ”Franjo Marković”, motivirati da u svom danu ili tjednu nađete mjesta za čitanje, koje će sa sobom donijeti razonodu, mir i opuštanje, i iskreno se nadam da ćete u svemu tome uživati.

Tema mjeseca: Kraljica krimića

15.9.1890. rođena je Agatha Christie i svijet intrigantnih kriminalističkih romana se zauvijek promijenio. Podatak da je ona najprodavanija spisateljica romana ikad ne bi trebao začuditi, jer je sa 66 detektivskih romana i 14 zbirki kratkih kriminalističkih priča u njenoj dugoj i turbulentnoj karijeri ostavila trag već dok je bila živa. Njegujmo taj trag i danas, i cijeli ovaj mjesec, u ovoj godini koja je također obljetnica, i to 40 godina njene smrti.

Recenzija: “Leš u biblioteci”

Za ovaj mjesec odabrao sam manje poznat roman koji skriva interesantne tajne i nadam se da će vam se svidjeti. Mene je osobno razveselila radnja, jednako mračna koliko i puna iznenađenja i spletki. Posebno mi se svidio široki spektar interesantnih likova, koji su uspješno opisani višedimenzionalno. Neka vas zaintrigira ova radnja koje ja postavljena u vrlo neobičnom stilu –  glavni lik, simpatična detektivka Miss Marple, u istragu se tek uključuje na pola knjige, a upoznat ćete gotovo jednaki broj detektiva i osumnjičenih. U malo više od 180 stranica Christie uvuče čitatelja u radnju, postavi lažne tragove i kroz istragu ingeniozno predstavi komentar o ženskoj intuiciji.

Evo, za prvi mjesec jedno interesantno i lagano, čitljivo štivo kojim odajemo počast jednoj od najvećih spisateljica svih vremena. Mislim da to nije loš početak ovog bloga. Knjigu ”Leš u biblioteci” potražite na pultu Gradske knjižnice ”Franjo Marković” gdje je posebno izložena ovaj mjesec uz još jedan dobro poznat i na svoj način poseban veliki roman – ”Ubojstvo u Orient Exspressu”. Ako su oba primjerka ”Leša u biblioteci” iznajmljena, a knjige možete i rezervirati, toplo preporučam ovu svjetski poznatu i omiljenu priču, čija se radnja događa i u Hrvatskoj, jer kada Orient Express stane blizu Vinkovaca, dogodi se zločin koji će zbuniti Hercula Poirota i natjerati njegove sive stanice da rade jače nego inače. A ako ste uspjeli i to pročitati, ili ste to pročitali već prije, knjižničarke će vam rado pokazati i ostatak kolekcije Agathe Christie.

Svima želim sretno i ugodno čitanje, i ako imate komentare, preporuke ili vlastite osvrte na pročitano, molim vas ostavite komentare i radu ću ih pročitati.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.